О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

27.07.2017.

Куртош колач - Мађарско чудо

Куртош колач сваког освоји на први залогај. Ретко ко зна да овај слаткиш, који нам долази из комшијске Мађарске и који је постао популаран и код нас (највише у Војводини), некада није тако чессто конзумирао. С њим се сладило само током свечаних прилика.


Куртош колач је данас регистрован као мађарски производ, а познат је још под називом Димњак колач. Оно с чим ова посластица "купи" сваког је то што се узима потпуно свеж, јер се прави испред муштерије. Традиционални су они који су уваљани у орасе, шећер и цимет, али су познати и они уваљани у чоколадни прах, кокос, лан... Рецепт за ову посластицу можете пронаћи ОВДЕ, иако кућна варијанта никада не може бити као куповна.


Порекло и развој


"Родио" се у Трансливанији, тачније у Земљи Секеља (Секељи су мађарска етничка група) пре око песто године, а први рецепт Куртош колача налази се у списима грофице Марије Микес. Међутим, тај рецепт није био детаљан.

Први рецепт са описом сваког корака у прављењу Димњак колача је из 1795. године из Горње Угарске (данашње Словачке). Забележио га је један познати мађарски кувар тога доба, а тада се  и први пут у рецепту спомиње заслађивање после печења.

Веровали или не, прошло је скоро сто година од поменутог рецепта када се први пут помиње карамелизација шећерне глазуре у једном кувару из 1876. године који је издан у Сегедину.

Године 1892. један кувар из Будимпеште је први забележио да је стављао шећер и пре и после печења колача. Потом се током касних година двадесетог века први пут појављују на овој посластаци глазурe од цимета, какаа, кокоса...

Припрема колача у облику који ми данас познајемо је настао између 1934. и 1943. године у рецептима једне куварице из општине Бараолт у Румунији.


Куртош колач у историји


Почетком XVIII века постао је популаран међу мађарским племићима. Његово конзумирање се сматрало неком врсто престижа, тако да су се сви они који држе до себе "борили" да га често имају на трпези.

Петер Апор, племић из Трансилваније, није забележио да је он мађарски традиционални колач у својој преписци с пријатељем, који га иначе моли да му ода тајну прављења ове посластице. Апор наводи да је његов рецепт за Куртош колач најбољи. Баш због тога се доводи у питање његово порекло и неки га сматрају "делом" Аустрије или Немачке.

До краја XVIII века Димњак колач је поста познат свуда где је било мађарско говорно подручје.

Занимљиво је да га неки историчари сматрају и омиљеним колачем чувеног грофа Дракуле. Не знамо да ли је то мит или стварност, али једно је сигурно - ако га је Дракула пробао, онда је сигурно уживао у сваком његовом залогају.


Данас је Куртош колач један од симбола Мађарске. Наиме, већина туриста обавезно жели да га проба, а постао је и неизбежан на свадбеним весељима Секеља. Из Мађарске се овај "бренд" проширио у Војводини, а одатле полако осваја централну и јужну Србију.

Нема коментара:

Постави коментар