О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

7. 9. 2016.

Даблин - Град велике историје и бројних пабова

Даблин је сигурно најпознатији град Зеленог острва, а својом мешавином традиционалног и савременог сваког осваја. Сведок је вековне борбе Ираца и Енглеза. У њему су инспирацију за своја књижевна дела нашли Оскара Вајлда, Џорџ Бернард Шо, Џејмс Џојс, Томас Мур, Семјуел Бекет и многи други.


Даблин (Фото: Тара у свету чуда)

Даблин су основали Викинзи давне 841. године. Кроз њега протиче река Лифи и престоница је државе Ирске. Данас је главна лука државе и има преко 1,3 милиона становника. У њему се налази и највећа катедрала Ирске које је посвећена заштитнику државе - светом Патрику. Историјски списи кажу да је сазидана на месту где се налазила нроманска црква и да је баш ту свети Патрик уводио у хришћанску веру тамошње становништво. Иначе, он је уз помоћ детелине са три листа објашњавао свето тројство, па је зато детелина данас један од заштитних знакова Ирске. Катедрала је настала кад је црква из 1191. године надограђена у XIII веку. 

Катедрала Светог Птрика (Фото: Тара у свету чуда)

За Даблин слободно можемо рећи да је град пабова - има их преко 1000, а један од најпознатијих је свакако The Temple Bar. Налази се у боемској четврти града где забаве никад не недостаје. У овом познатом пабу осетићете прави дух Ирске. Ирци воле да посећују своје пабове и унутар њих су веома пријатељски настројени према сваком госту, а поготову су такви док им се у руци налази кригла пива.

Један од најпознатијих пабова (Фото: Тара у свету чуда)

Мост пола пенија ( у оригиналу: Ha'penny Вridge) је најпознатији на истоименој реци. Име је добио по износу цене мостарине коју је некада, свако ко би желео да пређе на други крај моста, морао да плати. Ниме, до 1816. године југ и север Даблина нису били повезани ниједним мостом. Превоз са једног страна града на други вршио се уз помоћ седам бродова господина Волша. Пошто је инспекција утврдила да су бродову у веома лошем стању, наредили су власнику или да их поправи или да изгради мост. 

Поглед на чувени мост Пола пенија (Фото: Тара у свету чуда)

Тринити колеџ је основала краљица Елизабета I Тјудор давне 1592. године и као такав спада у најстарије на свету. У овој обрзовано-васпитној установи обавезно посетите Стару билиотеку, јер је тамо изложена Књига Келса ( у оригиналу: The Book of Kells). Ова Библија се сматра најлепшим рукопиисом средњег века и садржи четири јеванђеља на латинском језику. Настала је око 800. године, а украсне митолошке и келтске мотиве на рубовима рукописа написали су монаси. Књига Келса има 340 страна које су сачињене од квалитетног јагњећег пергамента. Назив је добилао по месту Келс у коме се налазио самостан који ју је вековима чувао. Сматра се једном од главних атракција Дабила, пошто годишње око пола милиона туриста посети овај колеџ како би видели чувену књигу.

Тринити колеџ (Фото: Тара у свету чуда)

Године 1204., по наредби краља Јована без земље, саграђен је један од симбола Даблина - Стари дворац. Већи део овог лепог архитектонског здања обновљен је током XVIII века. Данас је од оригиналне грађавине остао само Record Tower који се налази одмах поред готске капеле из XIX века. 

Чувена кул.а (Фото: Тара у свету чуда)

Главна градска пошта Даблина ( у оригиналу: General Post) је за сваког Ирца посебно место. Наиме, 1916. се ту догодио Ускршњи устанак који је имао за циљ да Ирска постане самостална. Међутим, то се деселио тек 1949. године.

Главна пошта (Фото: Тара у свету чуда)

Да ли сте знали да се најстарије породилиште у Европи налази у Даблину? Наћи ћете га у О'Корнел улици. Ирска, па тако и Даблин, је позната по добром пиву-Guinness и вискију-Jameson Irish Whiskey. Постоји чак и изрека која каже да је Бог створио виски како Ирци не би завладали светом. По легенди свети Птрик је отерао све змије са острва. Посетите ову престоницу и сазнаћете још много ствари због којих ће вам се овај град подвући под кожу.

Храна је и више него укусна (Фото: Тара у свету чуда)

Погледајте још фотографија овог дивног града:

Колеџ (Фото: Тара у свету чуда)
Дворац (Фото: Тара у свету чуда)
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда
Фото: Тара у свету чуда

Нема коментара:

Постави коментар