О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

12. 7. 2017.

"О Десанки, пером и сликом"

Многе српске песникиње су оставиле свој траг у српској књижевности, али ниједна није оставила толико дубок као што је Десанка Максимовић. Написала је стихове који топе и најхладније душе. Њена основна школа у Бранковини, крај Ваљева, није јој остала дужна. Направили су јој сталну музејску поставку - О Десанки, пером и сликом.


У спомен комплексу Бранковина налази се школа која је подигнута крајем XIX века. Исту је похађала Десанка Максимовић. Пошто је њен отац ту радио као учитељ, у њој и живела.


Због тога се у једној просторији школе налази и њен кревет на којем је песникиња стварала своја дела. Наиме, није волела да седи за столом, већ је у крилу држала даску док је седела на кревету и на њој писала сада нама познате стихове. Није јој било страно да на истој тој дасци држи и писаћу машину.


Као што можете приметити на фотографији, поред кревета се налази дрвени сточић са три столице. Њих је дива српске књижевности купила од првог хонорара ( од објављивања прве збирке песама). 


Изложба обилује разним предметима које је најпознатија српска песникиња поседовала: одевне комбинације, шешири, велики број књига и разних рукописа... Све то је изложено уз паное с фотографијама. Занимљиво је да су све наведене предмете даровали њени наследници. Оно што ову поставку чини јединственом јесте и то што садржи тодимензионални холограм.


Иначе, Бранковина није само позната по Десанки Максимовић, већ и по чувеној породици Ненадовић (њени најистакнутији чланови су Алекса, Прота Матeја и Чика Љуба). 



Десанка се као беба преселила у ово лепо ваљевско село, ту се као девојчица играла, стекла основно образовање, написала прве стихове, али и преминула. Наиме, наша песникиња се у старости вратила својој Бранковини и ту је по сопственој жељи и сахрањена. Због свега тога требате да посетите овај историјски комплекс и тако на неки начин одате почаст нашој Десанки Максимовић.




Нема коментара:

Постави коментар