О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

4. 5. 2016.

Светско а наше - Музеј Николе Тесле

Већина нас машта да посети неке од светских музеја, а ни не слути да се једно благо таквог типа налази у нашој престоници, Београду. Ако до сада нисте посетили Музеј Николе Тесле, онда би то требали да учините. Чак и ако вас не интересује наука, учините то макар из поштовања према једној таквој светској величини која је потекла са наших простора.

Музејска зграда (Фото: Rburg87)
Музеј Никола Тесла основан је 5.12.1952. године и смештен је у некадашњу кућу министра унутрашњих послова Ђорђа Геничића. 1987. године, зграда музеја је проглашена за споменик културе. Налази се у Крунској улици бр. 51.

(Фото: Тара у свету чуда)
По судској одлуци САД, једини наследник Теслине заоставштинa је његов рођак Сава Косановић, па је тако сво благо музеја стигло у Србију, а то је иначе и била лична жеља научника.

Макета лабораторије са предајник торњем за остварење Светског система на Лонг Ајланду (Фото: Тара у свету чуда)
Данас музеј поседује највећу збирку радова о Теслином животу и раду и као такав представља јединствену институцију код нас и у свету.

(Фото: Тара у свету чуда)
Теслин музеј има сталну поставку која се састоји из два дела. Први део је посвећен животу и раду великог научника, док је у другом делу представљен развој науке о електрицитету и магнетизму. Поред сталне, музеј често има још једну поставку. Посетила сам га када су била изложена лична писма која је добио Тесла. Једно од њих је и ово писмо на фотографији испод које му је послао Алберт Ајнштајн.

Ајнштајново писмо Тесли (Фото: Тара у свету чуда)
Иначе, архивска  заоставштинa Николе Тесле је у октобру 2003. године уписана у регистар Унеска под називом Памћење света.

(Фото: Тара у свету чуда)
Ако желите да осетите како се сијалица пали док је ви држите у руци или да проузрокујете муњу, онда је овај музеј дефинитивно оно што морате посетити.

Погледајте видео овог прелепог музејског здања:


Нема коментара:

Постави коментар