О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

01.06.2016.

"Права Бела краљица и њени ривали" - Жене које су промениле енглеску историју

Три жене које су основале енглеску нацију су: Елизабета Вудвил, Ана Невил и Маргарета Бофорт. Баш као славни мушкарци тог доба и оне су биле једнако лукаве и немилосрдне. Њих три ће се удруживати, али и издавати једна другу и све то ће веома утицати на догађаје у историји Енглеске. Ову веома занимљиву причу испричала је призната историчарка и списатељица Филипа Грегори у документарном филму BBC канала - Права Бела краљица и њени ривали ( The Real White Queen and Her Rivals).

Филипа Грегори (Фото: BBC)

Ове три хероине су из бурног доба Ратова ружа илити Ратова рођака, борбе између лоза Ланкастера и Јорка. Прва је кћерка најмоћнијег племића тог периода у Енглеској - Ана Невил. Следећа је лепотица ниског рода која се удала за краља и тако се попела на енглески трон - Елизабет Вудвил. Последња је остала уписана у историји као опасан и лукав политичар - Маргарета Бофорт. Њихове судбине су тесно повезане, а њихов траг у историји видљив је и данас. У наредним редовима прочитајте нешто више о њима.

Ани Невил, као кћерки грофа од Ворика, од рођења је намењена велика улога у политичком животу Енглеске. Њен отац је направио краљем Едварда IV и тако поставио Јорке на трон и од тада носи надимак Краљотворац. Више пута је мењала стране током поменутог рата и била је за живота свог оца његов пиун у политичким преговорима. Грофу Ворику се није свиђала краљица Елизабет Вудвил, па се због тога окренуо против куће Јорк. Ана Невил се у својој четрнаестој години удаје за Едварда Ланкастера и самим тим чином, ако њен муж победи у рату, она ће постати краљица Енглеске. Међутим, то се неће догодити јер ће ускоро погинути и њен супруг и отац. Она ће потом завршити у заточеништву код њене рођене сестре Елизабете и њеног супруга војводе од Кларенса који је млађи краљев брат. Ана Невил ће успети да пређе сестру и зета и побећи на црквени посед, а по закону тог доба ту јој је безбедност била гарантована. Направи ће и корак даље и уда ће се за најмлађег брата из династије Јорк, будућег озлогашеног краља Ричарда III. Њих двоје добиће само једно дете које ће преминути младо. У историји је записано да је умрла од туге за сином и турбеколозе, али постоје и записи који кажу да ју је отрово њен супруг, који је тада био краљ, не би ли могао да нађе млађу жену и подари себи наследнике. О љубави између Ане Невил и Ричарда III написала је дивну љубавну причу историчарка из Јоркиша - Ен О'Брајен, а више о томе можете прочитати ОВДЕ.

Трејлер за документарни филм Права Бела краљица и њени ривали

По мишљењу многих тог доба Бела краљица илити Елизабета Вудвил је својом лепотом, али и магијом, залудела краља Едварда IV. Њена мајка Жакета је потомак луксембуршке краљевске лозе, па према томе водила је порекло од богиње воде Мелузине. У тајности је склопила брак са краљем и тиме своју породицу веома уздигла у Енглеској. Због свега тога имала је доста непријатеља на двору. Док је по некима љубав између краља и ње права романтика, други је оцрњују да је враџбинама постала краљица. Њена утицај је калкулисао заједно са успонима и падовима краља Едварда IV. После смрти супруга она ће остати битан фактор у политичком животу иако многима тога доба то није изгледало тако. Ни данас се не зна да ли су њени синови убијени у Тауеру под влашћу њиховог стрица Едварда III или их је најпознатија жена Вудвила послала ван земље и тако их спасила. Међутим, са сигурношћу можемо рећи да је своју кћи Елизабет научила како да заведе краља иако је тад био још у браку са Аном Невил. Та њена кћи ће постати и прва краљица династије Тјудор и Елизабет Вудвил ће то доживети. Биће сахрањена поред свог супруга, некадашњег краља - Едварда IV. Остала је упамћена као прва Енглескиња ниског рода која се успела до енглеског престола и њено име је носила највећа Тјудорка свих времена - Елизабета I.

Тридесет година пре врхунца Ратова ружа дванаестогодишња Маргарета Бофорт ће се удати за двадесетчетворогодишњег Едмунда Тјудора, полубрата краља Хенрија VI. Чак и по обичајима тод времена сматрало се да је невеста превише млада за дељење постеље. Међутим, она ће родити сина следеће године. Да несрећа никад не иде сама говори нам историјски податак да јој је исте године преминуо и супруг од куге. Пошто је водила порекло од Едварда III, али од његовог сина који је био копиле, нико је није сматрао великом претњом. Она се окренула вери када су њеног дечака одвојили од ње и још тад је имала јасан циљ шта жели и хоће - њеног сина на трону Енглеске. Маргарета ће после дужег низа година у томе и успети. Њен син Хенри VII ће са седамнаест година доћи на трон и венчаће се са Елизабет, кћерком краља Едварда и Елизабете Вудвил. Тим чином ће се завршити крвави сукоби рођака који су жестоко потресли Енглеску тог доба. Маргарета Бофорт ће остати упамћена као жена  која је обликовала династију Тјудор и један од првих политичара која се служила пропагандом.

Историчарка Филипа Грегори у поменутом документарном филму ће вам заједно са својим колегама објаснити зашто су ове три жене хероине свог доба. Ратови ружа вам више никад неће бити компликовани, а моћ жена у историји ће вам бити видљивија него икада пре. Госпођа Грегори открива најпикантније тајне тог времена и тера вас да истински осетите ту доб у Великој Британији. О штампаним делима ове признате историчарке сазнаћете више у неким од наредних постова.


Нема коментара:

Постави коментар