О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

10. 4. 2016.

Метод Марине Абрамовић лечи душу од стреса и напетости

Ако сте једни од оних који не верују да пар једноставних вежби за ум и тело могу да промене стање вашег духа, преварили сте се, јер уз метод Марине Абрамовић то је могуће. Свако ко учествује у преформансу ове светски признате уметнице из музеја ће изаћи психички растерећен, без имало напетости и стреса.


Институт Марине Абрамовић (MAI) је у сарадњи с грчким Неоном (NEON), у атинском Музеју Бенаки (Μουσείο Μπενάκη), организовао седмонедељни преформанс под називом As one ( Као један, слободан превод), који се још и зове Метод Марине Абрамовић. Сврха овог преформанса је да ваш ум и тело тотално ослободе од стреса који је наша свакодневница.

Плакат за преформанс As one (Фото: Тара у свету чуда)
"Живимо у свету где све мање и мање имамо времена за себе. Дизајнирала сам овај метод како бих пружила могућност људима да буду слободни и нађу мало времена за себе и оне који их окружују. Никада овако нешто није било толико стварно, као у овим кризним временма у Грчкој", рекла је ауторка преформанса.

Пре уласка у свет чудесног метода госпође Абрамовић, морате оставити ваше мобилне телефоне и сатове, јер са њима вам је улазак забрањен. Не да не бисте фотографисали уоколо, већ да би макар на пар сати заборавили на технологију и сва своја чула усмерили ка миру у својој души.

Преформанс почиње са лаганим вежбама дисања и опуштања мишића. То су веома лагане вежбе уз које се после двадесетак минута осећате препорођено.

Потом, добијате слушалице како би могли да уживате у потпуној тишини, иако је око вас стотинак људи. Сврха ношења слушалица је да научите да игноришете све непријатне звукове око вас који вам ремете сан и осећај среће. Оне остају на вама све до краја преформанса.

Следеће кораке радите само ако желите и колико временски ви то хоћете. Ако желите да вежбате своју стрпљивост и истрајност, онда ћете добити једну малу гомилицу сочива и пиринча коју ће те морати сортирати и пребројати. У случају да вас мучи несаница, ту се налази и више кревета у које можете лећи и опустити се, па чак и одспавати. Игнорисање света око вас, најбоље ћете научити, по нашој уметници, ако седите и гледате потпуног странца у очи и при томе не приказујете никакве емоције. Веровање у људе ћете стећи тако што сасвим непознатом човеку дате руку да вас води у шетњу док ви жмурите.

(Фото: Тара у свету чуда)
То су вам неке од вежби које су потребне да радите, ако желите да у данашњем брзом и стресном свету, живите здраво изнутра и споља.

После овог дела, можете да уживате у преформансу уметника овог 'заната', који ће вас дефинитивно оставити без даха.

Све у свему, ако вам се пружи прилика да некада посетите преформанс As one, обавезно то учините. Уз кратке и једноставне вежбице ваш живот ће постати много срећнији.




Нема коментара:

Постави коментар