О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

26. 3. 2016.

"Доба Дунђерских": Једна од најлепших песама српске књижевности крије љубав већу од Ромеа и Јулије

Углавном, сви ми читамо и знамо велике трагичне љубавне приче других народа, а нисмо ни свесни да је управо једна таква јака, права, чиста, али и забрањена љубав била инспирација нашем Лазару Лази Костићу за песму Santa Maria della Salute. До краја свог живота, спрски књижевник је у свом срцу носио Јелену Ленку Дунђерски. Најпознатијиа спрска трагична љубавна прича испричана је у документарном филму Доба Дунђерских, у продукцији Кошутњак филма из 2014. године.

Ленка Дунђерски и Лаза Костић ( Фото: Јавно власништво)

Леникин отац, Лазар Дунђерски, и Лаза Костић били су веома добри пријатељи, тако да можемо да закључимо да је наш књижевник познавао Ленку још од млађих дана. Међутим, љубав се родила тек када је лепа кћи Дунђерских сазрела у праву девојку. Како стоји у бројним изворима, Ленка није крила своју наклоност према тридесет година старијем очевем пријатељу, док се он свим силама борио да своја осећања задржи за себе.

Познато је да је Костић нудио Ленку свом пријатељу и највећем српском научнику Николи Тесли, али да је он одбио ову великодушну пријатељску понуду зато што је по сопственом признању био у љубави са својом науком. Тесла чак није марио ни што би од мираза лепе кћи Дунђерских мога да обнови лабораторију која му је претходно захватио пожар.

 
 Santa Maria della Salute говори Лазар Ристовски

Стојећи на ваги између части и љубави, Лаза Костић се одлучио за прву опцију, па је покушао да у манастиру Крушедол нађе свој душевни мир. Међутим, његова љубав према тридесет година млађој девојци се није могла угасити, па се зато по наговору Ленкиног оца оженио својом дугогодишњом вереницом Јулијаном Паланачки из Сомбора.

Исте године када се књижевник заветовао на вечну љубав другој жени, Ленка се разболела од тифуса, а потом и преминула у Бечу. Писац најлепше српске љубавне песме до краја живота није могао да прихвати њену смрт.

 
Трејлер за документарни филм Доба Дунђерских

Можда би ова велика трагична љубав остала само као прича која се преноси с колена на колено, да није сачуван дневник Јелене Ленке Дунђерски. У њему она пише о својим осећањнима према песнику од дана њиховог упознавања, па све до њене смрти. Ако желите и сами да се уверите у Ленкине емоције према Костићу, прочитајте неке од одломака из њених записа ОВДЕ.

Али ни велики кљижевник није желео да се његова љубав према кћи његовор пријатеља сакрије од заборава. После његове смрти објављен је Костићев Дневник снова, где се као главни лик наводи Ленка. Такође, у њему је и признао да је инспирацију за своју песму Santa Maria della Salute нашао у њој. По његовим записима, можемо приметити да кћи Дунђерских за њега никад није била мртва. Иначе, он је почео да бележи своје снове 1903. године, што је осам година после смрти његове музе, а тада се и развео од супруге.

Ако сте се заинтересовали за ову трагичну љубавну причу, онда обавезно погледајте поменути документарни филм.


Нема коментара:

Постави коментар