О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

25.03.2016.

Када се историјске чињенице преточе у дивну љубавну причу: Заборављена краљица Ана Невил


Љубавна прича између енглеске краљице Ане Невил и краља рода Плантегенита, Ричарда III, једна је од најлепших романтичних прича свих времена. Била је то љубав пуна бола, борбе, издаје, пркосa... Када сам ових дана случајно наишла на роман који описује ову дивну емотивну везу између двоје енглеских племића из друге половине  XV века, била сам и више  него одушевљена. У кратким цртама њихова љубавна прича у историји је записана овако:

Ана Невил је била млађа кћи грофа од Ворика, Ричарда, и рођена је давне 1456. године. Као племкиња, она није имала право да сама бира за кога ће се удати. Већина бракова склопљених у то доба били су чисти политички савези или из користи.

Насловнице књига (Фото: Vulkan)
Млађа кћи грофа од Ворика се још у детињству заљубила у свог рођака Ричарда, најмлађег брата краља Едварда IV од Јорка. Наиме, он је у младости живео у истом замку са његовом вољеном Аном, пошто је био на витешкој обуци код грофа од Ворика. Због тога су Ричард и Ана провели младост заједно и још тада су се родиле емоције између њих. Њих двоје су били   верени, чак три пута, а два пута је веридба била прекинута пре свега због издаје Аниног оца.

Гроф Ворик је уживао велике привелигеије на двору краља Едварда IV, пошто је он и довео краља до трона после дугогодишње борбе Ланкастера и Јорка. Међутим, Анином оцу се није свидео краљев одабир супруге, па га је због тога издао чак два пута и покушао је да му скине круну с главе. Због тога ће гоф од Ворика побећи у Француску са својом породицом. Тамо ће се млада Ана Невил верити, а потом и удати, за највећег противника рода Јорк, Едварда од Ланкастера.

Њен брак није био ни мало лак. Као кћерка човека који је отео круну Ланкастера и предао је роду Јорка, њен супруг и његова мајка, краљица Маргарета Анжујска, никада нису имали поверења у њу. Да ствар буде још гора, она је морала да трпи насиље, физичко и писихичко.

Али када су се војске Ланкастера и Јорка нашле поново на бојном пољу и када је краљ Едвард IV однео потпуну победу, Ана Невил ће се опет сустрести са својом једином љубави, Ричардом. Међутим, њих двоје су, за годину дана колико се нису видели, сазрели и нове препреке су стајале између њих.

Иако није волела свог супруга рода Ланкастера, Ану Невил ће много погодити чињеница да је њега усмртио њен Ричард, који је сад носио титулу грофа од Глостера. Слепо је веровала да се његова љубав према њој угасила, па је она заузела чврст и недокучив став. Али када Ана Невил спозна да је издата од рођене сестре пут ће је поново довести до њене прве и једине љубави. 

Наиме, баш као што у бајкама дами у невољи прискочи витез на белом коњу, тако ће Ричард гроф од Глостера спасити своју драгу Ану Невил од себичности њене сестре, која је иначе супруга средњег брата краља Едварда IV и Ричарда III, која је хтела да понизи своју сестру и отме јој наследство које јој по рођењу припада.

Ана Невил и Ричард III  ће се након свих недаћа венчати, а после краћег низа година постаће и владари Енглеске.

Ову чудесну љубавну причу преточила је у роман професорка историје из Јоркиша, Ен О'Брајен. Роман се састоји из два дела, Молитва за краљицу и Опроштај за краљицу, а оба дела је издао Вулкан.

Ако волите љубавне романе инспирисане историјским личностима, онда овај сигурно не смете да пропустите.Нема коментара:

Постави коментар