О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

26. 10. 2016.

Документарац који ће вас оставити без текста

Волите теорије завере? Онда обавезно треба да погледате словеначки документарни филм Хјустон, имамо проблем!. Историјске чињенице измешане са маштом створиле су овај спектакл који никога није оставио равнодушним.

Званични плакат филма
Мит да је некадашњи председник Јосип Броз Тито имао свемирски програм и данас живи. Наводно га је продао САД за 2,5 милијарде америчких долара. Међутим, пошто је ово ипак Балкан, Тито је продао програм који није завршен. Шта се десило после открића Џона Кенедија да је купио програм који није довршен сазнаћете кад погледате овај величанствени документарни филм.

Оно што је сигурно да ће те после гледања истог на сваку ТВ вест, новински чланак или политички/информативни интернат портал гледати сасвим другачије. Више никад нећете веровати 100% у било шта што вам медији сервирају. Ниједан савремени мит вам више неће бити у потпуности измишљена прича, ниједна вест вам више неће бити истинита. Теорије завере ће вам бити свуда и нигде, а историјиске књиге читаћете са сумњом.

Да би вам филм дочарао што стварније, режисер Жиге Вирца је често користио историјске видео записе. На филмско платно ставио је наводне пензионере НАСА-е, бивше припднике УДБ-е, историчаре и истраживаче...  Видећете сусрет Тита и Кенедија, Брозову посету Мароку, али ћете "чути" и телефонски разговор између председника СФРЈ и САД. Иначе, поред свемирског програма у филму се дотичу и тема као што су: Голи оток, УДБ-а, тајни споразуми, смрт Кенедија...

Погледајте трејлер за овај изванредан документарац:



Филм је направљен у копородукцији Словеније, Хрватске, Чешке, Немачке и кабловског канала HBO. Иначе, овај документарни филм је изабран за представника Словеније за 89. доделу Оскара.


Нема коментара:

Постави коментар