О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

5. 4. 2017.

Хенри VIII - Љубавник или тиранини?

Постоји мит да је енглески краљ Хенри VIII Тјудор обезглавио свих шест његових жена. Међутим, учинио је то само са две. У обе несрећнице је краљ био лудо заљубљен. А шта је са остале четири жене најозлоглашенијег Тујудора? Сачувано је доста података о свакој жени, али оно о чему нема много у историјским изворима је каква су заиста била Хенријева осећања према њима. Да ли је' истински био заљубљен у неку од њих или можда све њих? У даљем тексту покушаћу да одговорим на ово питање.

Хенри VIII

Катарина од Арагона 


Прва супруга Хенрија VIII је била шпанска принцеза, кћер Фердинанда II од Арагона и Изабеле I од Кастиље, која је иначе била и удовица Хенријевог старијег брата Артура. Њен брак са старијим братом Тјудором трајао је само шест месеци, јер је краљевић подлегао болести. Сада се сигурно питате како то да се одмах удала за његовог брата? 

Наиме, краљевске и племићке породице тог доба су склапале бракове међу собом не би ли склопили савез. У случају принцезеКатарине ситуација је била и више него јасна - Енглеска је желела савез са моћном Шпанијом, која је постала светска сила и есктремно богата после покоравања Мавара и откривања Новог света ( Америке). 

Тог 14.11.1501. године, Хенри је имао свега десет година, када се његов старији петнаестогодишњи брат Артур оженио са годину дана старијом Катарином од Арагона. Шпанска принцеза је Британцима изгледала веома лепо и егзотично. Млади Хенри је добио дужност да испрати своју снају од Катедрале Свегот Павла до места где је била гозба после церемоније. У историјским изворима је забележено да је Хенри током славља плесао веома енергично. Можда је то урадио да би импресионирао принцезу Катарину? Нажалост, то никада нећемо сазнати. Вероваћемо да је био опчињен својом егзотичном снајом.

После смрти принца Артура, Катаринина судбина није била сигурна. Артуров млађи брат Хенри је био премлад да стане на луди камен, а његов отац краљ Хенри VII није никако желео да изгуби савез са Шпанијом или да га ослаби. 

Проћиће неколико година пуних животне агоније пре него што се лепа Катарина од Арагона поново уда. Наиме, током тих година чекања њена мајка, краљица Изабела, је преминула. Енглески каљ је био на смртној постељи када је његов тада осамнаестогодишњи син обећао да ће оженити двадесетчетворогодишњу братову удовицу. Према свим списима из тог доба, Катарина је и даље била неописиво лепа с косом боје меда, плавих очију и лепог тена.

Катарина од Арагона

Да ли је Хенри волео Катарину од Арагона?


Сви извори говоре да је у почетку њихов брак био мед и млеко. Већина историчара верује да је Хенри био заљубљен у Катарину још од времена када му је она постала снајка. 

Невоље у рају су се догодиле када је Катарина, током своје прве трудноће, сазнала да њен вољени Хенри има аферу са другом женом. И ако сте мислили да је Хенри био очајан због њеног открића, онда сте погрешили. Он није могао да се начуди њеним сузама. Наиме, у складу са нормама тог времена полни однос је био само полни однос и билошка потреба сваког мушкарца. Према њему и праву, његова афера није имала никакве везе са његовим браком. Он је и даље безгранично волео своју жену. Иако је Хенри током њиховог брака био веома дискретан са својим аферама и имао их само неколико, Катарина је била сломљена. Она више никада није могла да гледа истим очима свог мужа. 

Једина Хенријева жеља је била да има мушке потомке, не би ли тако продужио лозу Тјудора. Био је опседнут добијањем сина, јер је сматрао да је његов престо на климавим ногама. Сматрао је да, ако не добије сина, ће то проузроковати грађанске немире, јер он чак није имао ни брата који би га наследио већ само сестру. На велику жалост, Катарина му није подарила ни једног сина који би живео више од неколико седмица. Управо је то била пропаст њиховог брака и Хенријевих осећања које је гајио према њој. Катарина је имала 40. година када је свима било јасно да неће на свет донети наследника династије Тјудор и више није зрачила егзотичном лепотом као некада. Насупрот њој, Хенри је имао 34. године и био је веома мужеван. Тада је њихово једино дете које није преминуло у првих пар седмица живота, кћер Марија ( у историји упамћена као Крвава Марија), имала свега 9 година. 

Дакле, Хенријева осећања су у почетку била и више него огромна према његовој супрузи у коју се вероватно заљубио још док је био десетогодишњак. Међутим, временом та осећања су почела да бледе све док се нису претворила у фрустрацију и отворено непријатељство, јер Катарина није хтела да му одобри развод.

Ана Болен


Године 1525., три године након завршетка везе са Мери Болен, краљ Хенри VIII је започео везу са лејди Аном Болен. Приметили сте да краљева бивша и нова љубавница имају исто презиме? Оне су рођене сестре. Сматра се да је заводник Хенри приметио Ану већ 1522. године када је дебитовала на двору на тзв. балу под маскама. Без обзира на то да ли му се још тада свидела или не, краљ ју је прогласио својом љубавницом тек три године након њиховог сусрета на двору.

По свим изворима лејди Ана, која је расла на француском двору, није била традиционална енглеска лепотица, али је зато имала оно што ће се касније назвати "сексепил". Имала је маслинасту кожу, црну дугу сјајну косу, тамне очи с којима је знала добро да флертује. Није била ни висока ни згодна, али је била прави уметник у кокетирању и уз помоћ кокетирања сваког би очарала. 

Да је краљ био очаран Аном говори нам седамнаест сачуваних писама које је Хенри VIII писао Ани. Та писма су сведоци готово патетичне краљеве заљубљености у лејди Ану Болен. Такође, из њих нам је јасно да је Ана знала да изазива и баци у искушење краља, иако нам на велику жалост није сачуван ни један њен одговор. Чак у једном писму краљ моли лепу лејди Болен да му појасни шта је хтела да му каже, јер га је написала двосмислено. У тим писмима је видљива његова опчињеност њоме.

Ана Болен

Од заводнице до озбезглављене жене


Иако је Хенри до ушију заљубљен у Ану она одбија да постане његова љубавница. То је наравно повећало краљев апетит за њом. Калкулација лејди Болен се исплатила, јер је 1533. године поништен брак између Хенрија VIII и Катарине од Арагона. Наиме, краљ је основу за поништење брака нашао у чињеници да је шпанска принцеза била удата за његовог брата. После поништења краљевог брака, Ана Болен је добила шта је тражила. Краљ се оженио трудном Аном, а сви су очекивали да носи наследника.

Међутим, није родила сина, већ девојчицу и то девојчицу која је оставила дубок траг у енглеској и светској историји, али како је "поносни" отац то могао знати. Иако је Елизабета била здраво дете, краљ није губио наду да ће Ана следећи пут на свет донети наследника. Иначе, током Анине трудноће са Елизабет краљ се опет упустио у аферу. Ани је то веома тешко пало и трудила се "из свег гласа" да то сазна и њен супруг. Постајала је све захтевнија и мрзовољнија. Њени захтеви су ишли до те тачке да су њени дворани покушавали када је год могуће да избегну сусрет са њом. Управо су те њене промене и угасиле краљев пламен заљубљености у њу, а та хладноћа односа се још више продубила чињеницом да Ана више није могла да роди већ да је имала један или више побачаја након што је родила Елизабету. 

Иначе, управо је Хенријева заљубљеност у Ани довела до раскида Енглеске са римским хришћанством, а сам краљ је постао поглавар енглеске цркве. То је велики догађај у историји како за Енглеску, тако и за Свету столицу у Риму, али и хришћанство у целини.

Као што је опште познато, Ана је завршила на Тауер Хилу где јој је одсечена глава због оптужбе за прељубу. Велика заљубљеност која је постајала између краља и краљице је испарила. У овој, али и у другим његовим везама, видимо да је Хенри заинтересован за своје жене само док из осваја, а чим склопи брак са неком од њих - он се охлади. 

Интересантно је да људи и данас верују да се Анин дух појављује на месту где је погубљена. О томе ће бити више речи у једном од наредних постова.

Џејн Симор


За Џејн Симор са сигурношћу можемо рећи да ју је енглески краљ Хенри VIII Тјудор заиста волео свим срцем. Наиме, Џејн је све била што није бил Ана. Историја је није упамтила као наметљиву и бучну, већ као повучену и прилично обичног изгледа за жену тог доба. Увек је била нежна и покоравала се краљевим жељама. Због свега тога Хенри ју је волео.

Џејн Симор

Хенри је вероватно приметио Џејн када је посетио Волф Хол, дом њеног оца, током лова. Могуће је да ју је упознао још раније, али о томе нема података. Интересантно је да је она била на "листи чекања" за даме обе претходне краљице и Хенријеве супруге. Иначе, месец дана после погубљења Ане Болен, краљ је оженио Џејн Симор. Вероватно ју је њена породица "гурнула краљу под нос" чим су приметили да му је запала за око, јер су знали да ако постану краљичини рођаци имаће многе привилегије. Није познато шта је Џејн осећала према Хенрију, али постојао је велики број гласина који је говорио да је краљ истински заљубљен у њу и да је веома поштује. Колико ју је Хенри волео говори нам податак да ју је често питао за мишљење када се радило о државним питањима, а и често су заједно вечерали и плесали. 

Џејн је добила сву пажњу Хенријевог срца када је у октобру 1537. године на свет донела сина. Краљ је био пресрећан, а церемонија крштења је прошла уз велику помпу. Међутим, Хенријева срећа није дуго трајала, јер је Џејн преминула после две недеље од рођења принца Едварда VI. Према савременицима, Хенри је заиста био емотивно уништен после губитка жене коју је сам прозвао "Јединственом женом". Његово срце је дуго жалило за њом.

Ана Клевска


Сада када је имао дуго ишчекиваног наследника, Хенри више није имао супругу. Његови саветници су желели да се њихов краљ што пре поново ожени и тако залечи тугу. Невесту овога пута није изабрао сам краљ већ Томас Кромвел који ће због тога касније зажалити. Овога пута млада није била из Енглеске, већ из Немачке. Брак је склопљен са принцезом из протестантске немачке кнежевине да би се протестантска вероисповест учврстила у Енглеској. Сматрао се добрим савезом.

Ана Клевска

За разлику од прошлих бракова, са сигурношћу можемо рећи да се Хенрију VIII Тјудору ни мало није свидела његова четврта супруга. Када ју је први пут угледао било му је одмах јасно да је сликар, који је радио портет за њега пре његовог одабира невесте, знатно улепшао своје дело. Треба да вам напоменем да је у прошлим временима уобичајна пракса била да племићке породице унајме сликара не би ли он насликао све могуће потенцијалне невесте из других племићких породица и тако будућем младожењи олакшали посао. Било је незамисливо да принцезе из других држава путују на нечији двор не би ли је принц или краљ видео уживо. Уосталом, било би то велико понижење за девојке које се не би свиделе племићу. Да се вратимо Хенрију. Наиме, краљ је сматрао да је превише ружна, па да он не може чак ни да конзумира брак нити прву брачну ноћ нити икада.

Без обзира што га није физички привлачила, краљ ју је поштовао и према њој био љубазан. Пријала му је комуникација са њом током вечере и играња карти. Шест месеци од склапања брака је требало Хенријевим министрима да пронађу рупу у закону како би брак прогласили неважећим. Ана је добила своје имање у Енглеској и месечне приходе.  Никада се више није вратила у своју отаџбину и била је у пријатељским односом са краљем. Он ју је чак звао "сестром".

Катарина Хауард


Дошло је време да се упознате са петом супругом краља Хенрија - Катарином Хауард. Била је она још један пример краљеве заљубљеносту у љупка девојачка лица. Хенри више није био млад и згодан, већ гојазан човек од 49. година, док је Катарина имала свега 17. година. Баш као и са Џејн, и овде је породица будуће краљице приметила да је њихова девојка запала за око краљу, па су је терали да буде што више у његовој близини и тако га доведе у искушење. Само неколико дана након проглашења ништавости претходног брака, краљ је оженио младу Катарину. 

Карарина Хауард

Хенри је био опчињен плавокосом лепотицом и прозвао ју је "Ружа без трна". Катарина је добро одиграла своју улогу да је опчињена њиме, а то је њему било преко потребно. Наиме, остарели краљ је тада већ због једне повреде шантао, па више није могао ни да јаше ни да плеше као што је то волео у својој младости. Катарина је у сваком погледу опчинила краља и ако је сигурно да њих двоје нису имали нека заједничка интересовања, јер је млада кћи из породице Хауард била неписмена и необразована. Краљу то није сметало, толико ју је волео да је често другима причао о њеним врлинама не би ли их и они увидели. Према томе, можете само замислити какви су трачеви кружили двором пошто је сам краљ изгледао и више него патетично.

Међутим, заводница Катарина се није задовољила положајем краљице, она је хтела више. Хтела је да се истински заљуби. Искрена љубав се родила између краљице Катарине и младог дворанина Томаса Калпепера. Тајно су се виђали, али у двору сви зидови имају уши и они су брзо откривени. Када је вест о њеном неверству стигла до краља она га је сломила и запањила. Није могао да верује да је његова Ружа без трна могла да уради тако нешто. Суђење је одржано, а краљица и њен љубаник су проглашени кривим за издају краља, па сходно томе 13.02.1542. године одсечене су им главе. Поставља се питање, колико ју је заиста краљ волео, ако ју је могао послати у смрт.

Катарина Пар


После "епизоде" пресуде гиљотином својој младој жени, краљ је постао депресиван и неко време се изоловао од света. Био је веома утучен и знао је да је његова последња шанса да добије још једног сина прокоцкана. 

Катарина Пар

Његов последњи брак био је са богатом удовицом која је иначе била у ужем избору дворских дама за његову прву супругу. Звала се Катарина Пар. Лејди Пар је привлачио Томас Симор, који је био рођак преминуле краљице Џејн Симор. Међутим, када је краљ бацио око на њу она је сматрала да је њена дужност да удовољи своме врховном владару, па је одустала од везе са Томасом Симором. Венчали су се у јулу 1543. године. Тада је имала 31. годину, а Хенри 52. године и био је прилично болестан. 

Катарина је била љупка и добра жена. Била је веома образована за то доба, па је лако налазила заједнички језик са својим супругом. Бринула је с пуно љубави о краљевој деци из претходних бракова. Хенри није осећао луду заљубљеност према њој као што је осећао према Ани Болен и Катарини Хауард, нити ју је дубоко волео као што је волео Џејн Симор, али ју је веома поштовао и имали су складан брак.

Катарина је бринула о болесном краљу и била је заиста тужна када је преминуо у јануару 1547. године. Била је скрхана болом пре свега због губитка пријатеља којег је имала у свом супругу. Међутим, после се преудала за Томаса, али није дуго поживела. Умрла је у септембру 1548. године када је на свет донела своје прво дете.

"Тјудорови"


Прича о краљу Хенију VIII  Тјудору и његовом женама је и екранизована у играну ТВ серију. Читава прича је приказана у 38 епизода које су смештене у четири сезоне. Глумачка постава је и више него добра, а продукција се потрудила да од свега направи ремек дело. Ако је до сада нисте погледали, обавезно то учините јер се нећете покајати. 





Да ли је краљ Хенри VIII Тјудор волео своје жене?  Могли смо да приметимо из текста да су се његова осећања мењала према свакој од њих. Била су другачија, комплексна, променљива и често тешко дефинисана. Са сигурношћу можемо рећи да је био човек којег је страст покретала, знао је дубоко да воли, али је био и веома рањив, па је баш због тога са неким женама на крају поступао како је поступао. Са даншње тачке гледишта, од свих његових жена најславнија је Ана Болен. Зато што је успела да промени ток енглеске историје -  Енглези су постали протестанти и њена кћер се показала као истински наследник свог оца. Немојте да заборавите да се управо Елизабетино доба сматра златним добом енглеске историје. Иронија судбине је да је краљ сво време жудео за сином, а ипак је његов ћерка та која је била једна од најбољих носиоца енглеске круне на глави и то свих времена. 




Нема коментара:

Постави коментар