О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

07.06.2017.

Најлепша бајка за одрасле

Бајке углавном читамо док смо мали и оне нас у неку руку обликују. Њихове поуке памтимо цео живот. Зато сам и више него срећна била када сам пре пар дана добила бајку за одрасле The Knight in Rusty Armor ( у слободном преводу: Витез у закржљалом оклопу) од прослављеног америчког драмског писца Роберта Фишера.Витез у закржљалом оклопу је весела бајка о очајном витезу који годинама није скидао свој оклоп, јер је своју дужност обављао часно. Помогао је многима који су имали невоље са змајевима, учествовао је у разним биткама, његово име је било синоним за јунаштво... Једнога дана, његова жена Џулиет, која је живела у сенци славног мужа, запрети му да ће га напустити, ако не скине оклоп док је кући. Свој захтев је правдала тврдњом да њихов син Кристофер ни не зна како му отац заиста изгледа. После двоумљена, витез је одлучио да је послуша, али проблем је био што то никако није могао да учини. Оклоп је био тесан и он није могао да га скине. Баш ту креће права радња ове бајке.

Витез ће прво отићи код ковача за помоћ, али ни он није могао да га ослободи оклопа. Тужан и депресиван налетео је на дворску луду која га је упутила ка чувеном чаробњаку Мерлину. Да, у праву сте, то је Мерлин из Легенде о краљу Артуру и мачу у камену

Сусрет витеза и чаробњака, као и њихови разговори, али и Мерлинови савети су главна тема ове лепе приче. Наиме, Фишер је кроз бајку, која је написана тако да се свиди свим генерацијама, објаснио како свако од нас треба да се запита ко је у ствари он и да оно што мислимо да јесмо треба добро да испитамо. Витезово путовање је написано тако да испуњава надом и очајем, веровањем и разочарењм, смехом и сузама. 

Нажалост, ова прича из седам глава није преведена на српски језик. Међутим, слободно узмите да читате енглеско издање (које можете наћи у PDF формату на интернету) јер је написано баш као дечија књига, без тешких израза. Веома је разумљива. 

Свако од вас ко се икада "борио" с значењем живота и правом љубави ће читањем ове бајке открити нове хоризонте који су ту испред нас, али ми их често не видимо. Витез у закржљалом оклопу ће проширити границе вашег ума, додирнуће ваше срце и нахраниће вашу душу. 

Нема коментара:

Постави коментар