О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

28.06.2017.

"Разоткрива ама баш све, осим девојачког презимена њене мајке"

Летња жега нас ових дана тера да се освежимо на купалиштима. Саставни део једног таквог дана је и бикини. Управо зато овај пост је посвећен њему. Сазнајте све о овом интересантном одевном предмету.

Стари век и бикини


Звучи чудно, али овај склоп  историја познаје. Наиме, древне Атињанке су међу својим одевним комбинацијама имале и неку врсту бикинија. Добро, не можемо рећи да је то бикини какав ми данас познајемо, али слободно можемо рећи да је његов далеки предак. 

Доле можете видети мозаик из Виле Рома де Касела, Сицилија. Жене су на њему приказане како се баве разним спортовима у "оскудном бикинију". 


Што је најзинимљивије ово није једини мозаик који показује далеког рођака познатог бикинија, јер сличан одевни предмет се може наћи и на неколико других историјских извора из древног доба. Међутим, бикини ће нестати из употребе дуги низ векова.

Ближи рођак бикинија


У XVIII веку у Европи су се десиле велике промене. Наиме, Пруска је постала краљевина, Петар Велики је основа лепотицу на Неви - Санкт Петербург, Шкотски и Енглески парламент се уједињују и настаје Краљевство Велике Британије, Умро је Луј XIV, Французи су основали чувени Њу Орлеанс на америчком континенту, рођен је Наполеон Бонапарта, Француска револуција, Катарина Велика је владала Русијом, за нас Србе је битно што су се тада родили Доситеј Обрадовић и Вук Караџић, била је Сеоба Срба... Али у свом овом јеку значајних догађаја десио се још један - јавна куплишта су поново постала популарна и свако ко "држи" до себе волео је да се освежи у њима бар једном недељно у топлим месецима. Наиме, записано је у једном документу британског путника 1967. године о јавном купању дама и он је то чак осликао за дневне новине Лајф (у оригиналу: Life). 


Међутим, жене су биле на мукама. Бити дама у то доба није било лако, јер костими за купање нису били од лаких материјала који не иритирају ваше тело када се поквасе, већ од вуне или још горе фланела, а да се дода уље на ватру биле су то више дугачке хаљине него модеран костим који ми данас познајемо. Немајући другог избора, жене су поносно носиле дебеле костиме и уживала у чарима купалишта.


Бикини какав ми познајемо


Савремени бикини се родио у јулу 1946. године. Наиме, након што су Американци 1. јула поменуте године извели прву серију нуклеарне пробе у архипелагу Бикини (део Маршалских острва), 4. јула је Француз Луј Реар је представио своје чедо - костим бикини. Наиме, Луј је сматрао да ће његова креација изазвати експлозију баш као и нуклеарно оружје, па му је због тога наденуо то име. 

Луј Реар са својим "чедом"

Можете да замисилите како је бикини деловао на ширу народну масу. Тадашњи после ратни свет је више био конзервативан и Реару је било заиста тешко да пронађе манекенку која ће прошетати у његовом моделу костима за купање. Мишел Бернардини је плесачица која је прва обукла овај "врући" костим на ревији на базену Молитор у Паризу. 

Занимљиво је да је пет месеци пре бикинија, дизајнер Жак Еим представио први дводелни купаћи под називом Атом, представљајући га као најмањи купаћи костим. Међутим, Лујов бикини био је још мањи.


Конзервативан свет и секси слоган


"Разоткрива ама баш све, осим девојачког презимена њене мајке", гласио је први слоган бикинија. Иако, смо ми данас навикли на овакве врсте рекламирања, у доба његовог настанка ово је било и више него скандалозно. Већ скандалозну атмосферу зачинио је сам Реар када је изјавио да бикини није бикини ако не може да се провуче кроз бурму. Креатор је сматрао да у његово шивење не сме бити уложено више од 200 квадратних сантиметара материјала.

Управо због свега тога у већини хришћанских земаља, оних конзервативних, бикини је био строго забрањен. Ако је и постојала нека храбра жена, која је хтела да промовише бикини одмах се на њу бацало "трње и камење". Наиме, на првом такмичењу Мис Света, које је одржано 1951. године, шведска представница Кики Хакансон је победила. Лепотица је решила да круну прими у бикинију, а то је наљутило папу Ппија XII који је на њу бацио проклетство. 


Бикини је хит


Популарни бикини је постао прави хит када га је лепа Брижит Бардо 1953. година носила на једној канској плажи током филмског фестивала. 


А прва жена која је сваком припаднику јачег пола замутила памет својим појављивањем у бикинију, била је Урсула Андрес у филму Доктор Но о Џејмс Бонду. Све остало је само историја. Данас, скоро да нема савремене жене која нема бар један бикини у свом ормару. Треба да напоменем да је шездесетих година прошлог века "лансиран" и монокини, али до данас није успео да баци с престола чувени бикини.

Нема коментара:

Постави коментар