О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

22.03.2017.

Сви путеви воде у Рим

Рим или вечни град се после Атине сматра најстаријом европском престоницом. Својом лепотом, богатом историјом, јединственим шармом и негованом традицијом привлачи милионе туриста сваке године. У даљем тексту сазнајте више о граду који се простире на седам брежуљака у италијанској регији Лацио.


Мост краља Умберта I

По легенди Рим су основала браћа Ромул и Рем 753. године пре нове ере. Дуги низ година, деценија и векова се становништво тог града борило уз помоћ краљева, па затим сената, на крају и цара, да се издигне над својим суседима - пре свега Етрурцима и Грцима. Данас, Рим има огроман утицај на Европљање, али и народе осталих континената. Наиме, Рим се већ годинама налази међу три најпосећенија града старог континента (ту су још Лондон и Париз) и међу десет највољенијих светских градова од стране туриста.

Фонтана ди Треви
Један од најлепших украса града Рима је свакако Фонтана ди Треви која нам приказује сву раскош римског барокног доба. Архитекта Никола Салви "потписује" ово здање које је урађено по жељи папе Климента VII.

Барок у свој својој раскоши
Иначе, легенда каже да ко год баци новчић у ову фонтану вратиће се у Рим ће се сигурно. Туристи углавном бацају по две кованице: прву за жељу, а другу да опет посете Рим. Овај обичај највише радује римске комуналне службе, јер веровали или не они дневно из фонтане изваде око 3.000 евра. Новац пронађен у фонтани се користи за њено чишћење и одржавање.

Палата правде
Палата правде у Риму је настала крајем XIX и почетком XX века и дело је архитекте из Перуђе. Занимљиво је да она носи надимак "Лоша палата" ( Palazzaccio), који јој је додељен још почетком XX века збор корупције. 

Виторијано
Виторијано се налази на једном од најлепших тргова града - Тргу Венеција. Споменик је псовећен краљу који је ујединио Италију - Викториу Емануелу II. И док је први спрат ове прелепе грађавине резервисан за изложбе, на другом се налази тераса која пружа један од најлепших погледа на Рим.

Трг Венеција
У сред Рима налази се трг који је посвећен лепотици Јадрана. Разлог лежи у томе што је сада већ давне 1455. године један кардинал саградио зграду на овом тргу коју је доделио Млецима, а они су је користили као своју амбасаду у Риму.

Пантенон
Пантенон или Храм свих богова је саграђен за време цара Хадријана у првој половини II века који се налази у близини Пјаце Навона. Иначе, натпис који се налази на њему је од храма који се претходно ту налазио, а подигнут је у I века пре наше ере.

Кружна купола Пантенона
Његова кружна купола је ремек дело архитектуре древних времена.  Када је чувени Микеланђело Буонароти први пут видео ово архитектонско здање рекао је: "Ово је анђеоска, а не људска творевина."


Колосеум
Ако сте били у Риму и нисте посетили Колосеум, онда нисте ни били у Риму. Ова арена је саграђена у I веку нове ере и свечано отварање овог здања је трајало ни мање ни више него сто година.

Римски форум
Римски форум је некада био центар политичког, правног, културног, привредног и религиозног живота старог века, а данас једна од главних туристичких места престонице Италије. Налзи се на падини брежуљка Палатин и управо се овде некада налазио чувени храм Весталки које су чувале и одржавале пламен Рима.

Мост Анђела
Мост Анђела повезује Рим са Тврђавом Светог Анђела која је маузолеј цара Хадрјана и налази се на реци Тибар. Ово је мост вечне љубави, па ако сте већ на њему обавезно закључајте један катанац за његову ограду, а кључ баците у реку. Шетајући мостом осећате се ко у музеју док будете гледали у десет велелепних скулптура анђела.

Шпанске степенице
Шпанске степенице су симбол Рима и налазе се на Шпанском тргу. Њихову изградњу финасирао је један француски дипломата, а изградили су их двојица италијанских архитекти. Сигурно се питате зашто онда носе назив шпанске? Зато што се током изградње овог симбола Рима на дну степеница налазила амбасада Шпаније.

Трг Навона
Трг Навона је настао средином XVII века и на овом месту се некада одвијале трке двоколица. Шетајући њим спознаћете колико су генијални били уметници барока Ђовано Лоренцо Бернини и Франческо Боромини. Цео трг је као музеј дела ова два великана.

Исти трг из другог угла
Трг Нована је уједно и најпосећенији трг вечног града. Овде се налази и велики број кафића у чијим баштама можете уживати у свој лепоти трга.

Парк Вила Боргезе
Вила Боргезе је дефинитивно најпознатији парк града Рима. Некада је то био посед породице Боргезе која је дала више кардиана, али и једног папу - Павла V. У XIX веку држава је одкупила овај парк од породице и од тада је он постао парк свих грађана Рима. Постоје још многе занимљивости овог града из древних времена, као што је на пример Ватикан, али о томе ћу писати у неком од наредних постова. Све оно што сам пропустила да испишем - опростите ми, али тешко је све постићи кад је Рим музеј на отвореном у којем скоро свака улица прича неку занимљиву историјску анегдоту или је пак оставила дубоки траг у светској историји. Надам се, да сте бар на тренутк читајући ове редове били шармирани овим градом.Напомонеа: Све фотографије су власништво блога Тара у свету чуда и као такве подложне су ауторским правима

Нема коментара:

Постави коментар