О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

29.03.2017.

Мафијашка породица с почетка новог века

Вероватно нису прва мафијашка породица на свету, али су свакако прва најпознатија. Ретко која породица пре њих је у историја упамћена по разврати, скандалима и убиствима као што су то Борџије. Због свега претходно наведеног служили су као инспирација многим новелистима, а пре пар година били су главни ликови и игране ТВ серије. Прва мафијашка позната породица у историји води порекло из Арагона у Шпанији. Били су владари града Гандија у Валенсиjи. У XV веку они су се преселили у вечни град Рим, а најпознатији представник је папа АлександарVI.

Папина личност


Александар је седео на столици светог Петра од 1492. године па све до 1503. Историја га је упамтила као једног од најконтроверзнијих папа икада из доба ренесансе. Његово име пре седања на папску столицу било је Родриго Борџија. Међутим, Борџија је презиме његове мајке, а не оца. Рођен је као Родриго де Ланзол, а презиме је променио након што је његов ујак Алфонсо де Борџија постао папа Калист III.

Рано је уочио какву моћ са собом носи престо светог Петра, па је сходно томе решио да не бира средства не би ли дошао до циља. Занимљиво је да је кардинал постао, а да још није навршио ни 30. година (што га убацује у групу једних од најмлађих кардинала). Наравно, за кардинала га је именовао његов ујак који је тада био папа. Захваљујући кардиналској одори дошао је до огромног богаства, који му је омогућио раскошан и развратан живот. Управо тим новцем је себио обезбедио титулу папе, јер је успео да подкупи кардинале да гласају за њега.

На папску столицу није сео после смрти свог ујака, већ тек у 61. години живота. Неко би рекао да је то добро јер је његов склоност ка разврати престала, али није било тако. Сматра се да је имао осморо деце са четири своје љубавнице. Сада се питате како папа и љубавнице? Целибат је очито био само заклетва коју  нико није поштовао, јер је већина кардинала делило постељу са нежнијим или истим полом. Сматра се да је последње дете добио у истој години живота када је и сео на столицу светог Петра.

Колико је себе сматрао великим могло се видети на дан када је и званично постао папа. Наиме, натпис на улицама, који су исписани на луковима и направљени специјално за ту прилику, су величали његову моћ. Један од њих је био: "Велики је Рим био под Цезаром, још је много већи под Александром. Први је био смртник, други је Бог."

Папа Борџија је био сличан нашем садашњем политичару - свашта је обећавао, а ништа што њему лично није ишло у корист није испунио. Поред тога био је осветољубив према свима који су у било којем тренутку били против његове породице и њега. Управо његов сукоб са кардиналом Ђулијаном дела Ровером је инспирација многим писцима за савршене романе. Увек је тражио корист, па зато не треба да нас чуди што је свог најстаријег сина Чезареа Борџију само пет дана после крунисања поставио на место надбискупа Валенсије - иако се Чезар још није ни заредио. Касније је брижан отац доделио и титулу кардинала свом првенцу.

Поред Чезара, са женом која се чак три пута удавала, Ваноцом деи Катанеи ,имао је још троје деце: Хофреа, Хуана и Лукрацију. Ово су уједно и најпознатија папина деца, јер су неизбежна у свим романима о Александру Борџији. Поред њих ту су били синови Ђироламе, Пјер-Луиђи и кћер Изабелу које су родиле различите мајке. Док је дете које је добио као папа, кћер Лаура, била плод његове љубави са Ђулијом Фернезе.

Папа је остао упамћен по томе да је намерно стварао инцест међу својом децом, организова оргије у папским одајама, вешто стизао до циљева, направио богаство на којем су му завидили владари широм Европе, безгранично волео своју децу, али их и користио зарад имена Борџија.

Грб Борџија


Деца као пиони


Као што сам рекла Чезар је постао кардинал и тиме је прекршено правило да кардинал може бити само онај ко је рођен у брачној заједници. Наиме, познато је да папа није бирао средства зарад свог циља, па га је прогласио сином његове љубавнице Ваноце деи Катанеи и њеног бившег супруга. Вешто, зар не? Иронија је да млади Чезар није желео ту титулу, већ титулу врховног заповедника папске војске.

Своју вољену кћер Лукрецију је удавао чак три пута, све зарад политичких интереса. Није марио за њена осећања. Занимљиво је да се у историјским списима често помиње инцест између Чезара и ње. Иначе, њен најстарији брат је и убио њена прва два мужа. За Лукрецију се каже и да је највећа тровачица свих времена. О њој и њеном животу ће бити ускоро у неком од наредних постова.

Хуан је био очев миљеник. Њега је папа именова ни мање ни више него за врховног заповедника папске војске, иако он није имао никаквог војног искуства. За Хуана није било речи хвале. Био је размажен, окрутан и осветољубив. Међутим, можда га народ није волео, па чак ни неки чланови породице, али је зато знао како да се подвуче под очеву кожу. Хуан је убијен, а списак оних који су желели његову смрт је био подугачак. Интересантно је да је међу тим именима и име његовог брата Чезара. 

Папина смрт


Управо Хуанова смрт је оно што је сломило папу Александра VI. Иако је Чезар преузео титулу врховног заповедника од убијеног брата и имао више успеха на бојном пољу од Хуана, папа једноставно није могао да преболи свог миљеника. 

Папину смрт је породица неколико дана крила - не би ли за то време успели да изнесу све што се изнети може од блага из Ватикана у своју вилу. Убрзо по објављивању смрти, породица Борџија губи своју моћ. Све што је Александар градио пало је као кула од карата. 

Књига или ТВ серија?


Творац серијала Кум, Марио Пузо, је исписао и феноменалан роман Породица чија су главна тема Борџије. Радња почиње Родриговим уздизањем на престо папе, па све до његове смрти. Пузо се у свом делу не бави свом папином децом, већ искључиво миљеницима. Инцест између брата и сестре је описан веома живописно, баш као што је и братска мржња. Роман је тако лепо написан да нећете моћи да се одвојите од њега.

Пре неколико година била је приказивана и ТВ серија Борџије. Глумци су изабрани и више него перфектно за своје улоге и што је најбитније одрадили су тај посао господски. Баш зато ми није јасно зашто је после треће сезоне серија прекинута, иако је имала добру гледаност.   У серији је Лукреција приказна као чедна девојка која је после удаја трпела огроман бол. У Породици је такође слично описана. Њено знање о отровима није била тема коју је продубљена на папиру и на екрану. На супрот томе, мржња међу браћом је приказана са истим емоцијама на оба "поља". Занимљиво је да у серији папа не примећује да долази до инцеста између Лукреције и Чезара, док у роману је управо он тај који сина наводи да одузме сестри невиност - јер по њему, жена увек воли свог првог љубавника и та љубав је неуништива. Све у свему, и књига и серија су испреплетене блудом и криминалом.


Према томе, од срца вам препопручујем да прво прочитате поменуту књигу, па тек онда (ако желите да вам визуелно "уништи или догради" машту) одгледате серију. Нема везе што није завршена, одрађена је одлично. А, ако сте жељни да пре читања и гледања сазнате нешто више о породици Борџија онда притисните ОВДЕ, јер је овај пост описао њих и више него сажето. У седам занимљивих чланака Новости су вам испричале целокупно столовање папе Александра VI. Нема коментара:

Постави коментар