О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

15.03.2017.

"Тринаест разлога" - Књига за тинејџере, али и одрасле

Књига Џеј Ашера Тринаест разлога није само за тинејџере, већ и за све родитеље, просветне раднике и оне чији је посао везан за омладину. Утицај вербалног и физичког насиља омладине над својом другарицом из школе је главна тема овог дела Џеја Ашера. До најситнијих детаља писац нам описује девојчицин бол и неспособност да се избори са истим.


Насловна страна романа у издању издавачке куће Лагуна
Главна јунакиња овог дела је мртва. Хана Бејкер је извршила самоубиство. Две недеље од тог немилог догађаја, Клеј Џенсен је добио пакет у којем се налази седам аудио касета које крију разлоге зашто је Хана решила да дигне руку на себе. Чим је ставио прву касету у касетофон и притиснуо "плеј", чуо је добро познат Ханин глас.

"Надам се да сте спремни, зато што ћу вам испричати причу свог живота. Тачније, зашто се мој живот окончао. А ако слушате ове снимке, ви сте један од разлога за то."

Међутим, Клеј није једини који ће чути или је чуо Ханину причу. Сви они који су довели до слома њене душе били су на списку да преслушају ове касете на којима се она исповеда. 

Ашер се труди да нам дочара како обични трачеви и осуде због истих, утичу на ум једне младе девојке. Чак и када то крене као безазлена ствар или шала, свака гласина може као нож да раздрори душу сваког тинејџера. Хана се борила са таквим трачевима.

"Желели сте да чујете како су моји нестрпљиви прстићи почели да се играју са његовим рајсфершлусом. Желели сте да чујете... Дакле, шта сте то желели да чујете? Зато што сам ја чула толико прича да не знам која је најпопуларнија. Али знам која је најнепопуларнија. Она истинита. Сада је истинита прича она коју нећете заборавити."

Трачеви и осуде су оно што полагано одузима самопоуздање и вољу за животом младој Хани. 

"Гласине засноване на пољупцу уништиле су успомену за коју сам се надала да ће бити нешто посебно. Због гласина заснованих на пољупцу почео је да ме прати лош глас у који су други људи веровали и на који су реаговали."

И као што то обично бива, после првог трача о неком, кренули су и следећи. Док су се преносили од једног до другог свако би их додатно зачинио. Репутација Хане Бејкер је заувек била уништена. Чак и ако би нашла неког пријатеља, управо су те гласине биле разлог да на њено пријатељство људи не гледају озбиљно. О момцима ни да не причамо, јер по гласинама Хана је девојка која прихвата све.

"Ако додирнете девојку. чак и у шали, а она вас одгурне, оставите је... на... миру. Не додирујте је. Било где! Само прекините. Од вашег додира јој је мука."

На Хану нису утицале само гласине, већ и неодговорност њених другара, а и ње саме. Када сте сведок злочина, а о томе ћутите, та ће вас кривица изјести као никад ништа. Ломиће вас и прогонити и на јави и у сну. Тешко је и када се старији носе са таквим стварима, а камоли када сте у тинејџерском добу.

"Чврсто сам зажмурила. Више нисам гледала телевизију. Више нисам била у тој соби. Могла сам само да мислим о оном плакару, о томе како сам се сакрила окружена јакнама. И поново сам почела да се љуљам напред-назад, напред-назад. И поново није било никог да ме чује како плачем."

После психичког уследило је и физичко насиље. Неко ће рећи да је сама то тражила, али пре него што донесете тај закључак, схватите да је њена душа била уништена још пре тог немилог догађаја. Тражила је само један разлог више да нестане. 

"Сви ви који слушате, да будем јасна. Нисам рекла не и нисам му одгурнула руку. Само сам окренула главу, стегнула зубе и борила се са сузама. А он је то видео. Чак ми је и рекао да се опустим."

Међутим, чак и после најгоре ствари која ју је задесила током младости, решила је да пружи животу последњу шансу. Тражила је савет од једног професора. Испричала му је своју причу пуна стреса и туге, који су је прогонила већ дужи период, а професор ипак није сагледао ситуацију озбиљно. Бар не толико озбиљно да је спречи да направи следећи корак. Баш због тога је ова књига добро штиво за све просветне раднике и оне који раде са омладином, јер њихово правилно сагледање ситуације тинејџерима много значи. 

"Мислим да сам била веома јасна, али нико не предузима ништа да ме заустави... Многима од вас је било стало, само не довољно. А то... то је оно што сам морала да откријем."

Тешко је када се особа, која из дечијег живота пуног радости и игре, прелази у свет одраслих. Пре свега зато што тај прелазак траје неколико година (свима познат као тинејџерско доба), а током тог раздобља ће вас упорно неки сматрати одраслима, док ћете за друге и даље бити дете. Управо је то оно што највише збуњује младе током "лудих" година и њихова душа је тада највише изложена болу. Они ни сами не знају где припадају. Емоционална едукација је једна од најбитнијих ставки сваког тинејџера.

"Неки од нас ће бити превише бесни на Хану зато што се убила и окривила све друге. Ја бих јој помогао, само да ми је допустила. Помогао бих јој зато што желим да буде жива."

Ово дело из 2007. године код нас је издала Лагуна. Ако сте од оних који не воле да читају, онда ће вас обрадовати информација да крајем овог месеца почиње да се емитује играна серија која је урађена по Ашеровом роману.Зашто је овај роман битан?


Сведоци смо времена када су приче о вербалном и физичком насиљу које се врши по школама широм света, а и у нашој држави, скоро свакодневне. Сетите се колико сте пута протеклих година у новинама прочитали чланак о самоубиству детета због вербалног и психичког насиља које је трпело у, по многима, најлепшим годинама. 

Многи ће рећи да је за то криво стање у којем се налази држава и друштво. Међутим, оваква недела се дешавају и у државама и друштвима која су финансијски и културно много испред нас. 

Чак не мислим ни да је пресудна ставка у оваквим случајевима васпитање, јер не желим да верујем да неки родитељи свесно трују своју децу да је неко други мање вредан и да заслужује подсмех. Пре ће бити да је ствар у томе што се млади не едукују о томе шта изазива вербално насиље код жртве. Психологија се учи тек у каснијим разредима и често уз њу иде епитет "небитног" предмета.

Више о знацима упозорења и како помоћи тинејџеру који жели да оконча свој живот, можете прочитати ОВДЕ.

Тринаест разлога зашто треба да прочитате ово дело:

 1. Сазнаћете који су предзнаци нечијег самоубиства
 2. Више никада на нечије "убићу се" нећете гледати само као на узречицу
 3. Посматраћете ваше другаре/омладину око себе не би ли неком помогли, ако увидите да је несретан или чудан
 4. Трачеви вас неће више толико опчињавати
 5. Нећете осуђивати људе због начина на који живе свој живот
 6. Поштоваћете све који се налазе око вас у било ком моменту, па чак и оне који вас нервирају јер ћете знати да и њих нешто мучи чим се тако понашају
 7. Знаћете да увек у вашој околини има бар једна особа која је увек спремна да вас саслуша и помогне вам
 8.  Схватићете да није битно шта већина прича, већ да имате бар једног правог пријатеља поред себе док се налазите у торнаду трачева
 9. Знаћете када вас неко први пут повреди вербално или физички да ћете морати да станете "на црту" или потражите помоћ не би ли то престало
 10. Бићете одговорнији и ни на једну своју погрешку нећете гледати као безопасну
 11. Сваки инцидент коме сте присуствовали као његов стваралац или сведок ћете пријавити ономе коме треба
 12. Знаћете да ћутањем и потискивањем својих осећања нећете помоћи себи
 13. Знаћете да, без обзира у каквом болном периоду се налазите, боље сутра постоји уз људе који вас воле ( а такви људи заиста постоје у свачијем животу)
Нема коментара:

Постави коментар