О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

08.02.2017.

Занимњивости о цртаном који смо сви волели

Снежана и седам патуљака је бајка уз коју смо сви одрасли. Дизнијев цртани филм нам је драгу принцезу и њене пријатеље оживео. Међутим, да ли сте се икада запитали зашто и како је реализован овај цртани? Ко све стоји иза његовог успеха? Ако прочитате даљи текст сазнаћете да је прича његовог стварања вредна приче неког романа или филма.

Званичан плакат филма из 1937. године

Права Снежана није била добрица


Волт Дизнијева Снежана и седам патуљака се заснива на немачкој бајци браће Јакоба и Вилхелма Грима. Међутим, Дизнијева верзија ове бајке је много "слађа" од оригинала.

Браћа Грим нису описали Снежану као доброћудну девојку, већ неког ко је спреман да се освети по сваку цену. У њиховој бајци је зла краљица послала ловца да убије Снежану и врати се са њеном јетром и плућима које би она потом појела. Знамо да је ловац био меког срца, па је пустио Снежану да побегне, као и да се потом зла краљица прерушила у старицу не би ли лепотици беле пути дала отровну јабуку. На сву срећу, принц је помогао Снежани да отровни залогај избаци из себе. Оно што су браћа Грим још написали, а Дизни није убацио у свој анимирани филм, је да је Снежана заједно са својим љубљеним натерала злу краљицу да игра у ужареним гвозденим ципелама све до смрти.


Остварење Дизнијевог сна


Снежана и седам патуљака је први дугометражни анимирани филм из Студиjа Волт Дизни. Историја каже да је чувени Дизни имао свега петнаест година када је дошао на идеју да направи дугометражни анимирани филм за ову бајку. 

Волт Дизни

Године 1916. млади Дизни је погледао нему верзију филма засновану на овој бајци браће Грим и он је оставио дубок траг на њега. Још тада је знао да ће једног дана направити своју верзију Снежане и седам патуљака.

Сада већ давног 21. децембра 1937. године Дизнијева Снежана и седам патуљака премијерно је приказана на великом платну, у Лос Анђелесу. Сви из филмске индустрије тадашњег Холивуда су били убеђени да ће Дизнијев филм доживети крах. Међутим, они нису били у праву. Напротив, дугометражни анимирани филм Снежана и седам патуљака је на међународном нивоу зарадио 8 милиона долара. Не само да је добро зарадио, већ је овај филм "потукао" све остале снимљене у то време, сем филма Прохујало са вихором.

Рађање Снежане као анимираног лика


Иако данас сви повезујемо лик Снежане са слатком и чедном девојком, првобитни Дизнијеви цртежи нису је тако приказивали. Почетна скица принцезе беле пути ју је приказивала као девојку са крупним очима, дугим трепавицама, пуним уснама и њени зглобови су били откривени. Својим заводничким шармом подсећала је на лик Бети Буп

Анимација: Волт Дизни

Волт Дизни није био задовољан својом првом скицом. Хтео је да Снежана изгледа више чедно и здраво. Желео је да буде приказана у сељачкој одећи. Хтео је пре свега да деци пренесе праве  моралне вредности. Супротно његовој првој скици хтео је да не одише ни са мало сексепила. 

Због тога је лик Снежане изменио у нама данас препознатљиву Дизнијеву принцезу. 

Ко је позајмио глас Снежани?


Била је то Адријана Каселоти. Својим чаробним гласом она је оживела Снежану. Сви смо се дивили принцезином певању, а то не треба да нас чуди јер је Адрианин отац био професор музике док јој је мајка певала у Краљевској опери. Изгледа да је ипак све у генима. Интересантан је податак да је управо Адријанина мајка била први професор певања чувеној Марији Калас

Адријана Каселоти

Треба да напоменемо да је на аудицији за Снежанин глас било преко 150 девојака. Дизни је био веома избирљив, али када је после много потенцијалних Снежана чуо Адријанин глас - знао је да је она права. 

Каселотова је зарадила 970 долара за ову улогу и ако сте мислили да је после ње почео њен успон, преварили сте се. Наиме, Адријана је потписала уговор са Дизнијем у којем се наводи да не може певати или деловати у неким другим филмовима или радио програмима. Дизни је желео да тако слика о Снежани никад не оде у заборав. Управо због тог уговора Каселотова више никад није добила велику филмску улогу.

Од кога је Снежана позајмила покрете?


Била је то млада играчица Марџ Шампион. Управо њени покрети су помогли да Снежана поред гласа добије и женствене покрете. Признајте, да вас Снежана није очарала само гласом славуја, већ и грациозним покретима. 

Марџ Шампион

Марџ своје покрете није доделиила само Снежани већ и другим Дизнијевим јунацима као што су: Плава вила из Пинокија, леди Меријен из Робин Худа и нилској кобили плесачици у Фантазији.

Иначе, први супрут Шампионове Арт Бабит је био један од најбољих аниматора које је Дизни студио икада имао. Творац је лика Шиље


Још неколико занимљивости о Дизнијевој Снежани


  • Дана 28. јуна 1987, године Снежана је добила звезду на булевару славних у Лос Анђелесу. Не треба да вам посебно напомињем да је она један од ретких измишљених ликова коме је припала та част
  • Занимљиво је да су после премијере у Њујорку све пресвлаке на седиштима у биоскопу морала бити замењена. Наиме, деца су се толико уплашила када се Снежана изгубила у шуми да су се скоро сви упишкили
  • Године 1939., на 11. додели награде Оскар, Дизни је добио Оскара за животно дело за филм Снежана и седам патуљака
  • Чаплин је рекао да је филм надмашио и највећа очекивања, а да је Дизни у лику патуљка Тупка створио једног од највећих комичара свих времена
  • Снежана и седам патуљака је био омиљени Хитлеров филм

На крају погледајте како је изгледао трејлр за видео издање овог филма.


Нема коментара:

Постави коментар