О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

01.02.2017.

Плави месец - Све што нисте и јесте знали о овој астрономској појави

Плави Mесец је веома ретка појава која се виђа у просеку сваке две и по године. По једној легенди, за његову плаву боју криво је Сунце. Међутим, овај појам у изворној асторномији представља сасвим нешто друго. Сазнајте у даљем тексту неке занимљивости о овом феномену.


Фото: Јавно власништво

Плави месец у астрономији и његови корени


Пре свега, треба да напоменем да изворно, појам Плави Mесец у астрономији, представља нешто сасвим друго од онога што ми данас поистовећујемо са њим. Наиме, у оригиналу Плави Месец је трећи пун месец у једном годишњем добу у коме се пун месец појављује четири пута.

Данас Плави Месец поистовећујемо са астрономском појавом "дуплог" пуног месеца. Наиме, када имамо два пуна месеца у току једног календарског, онда се тај други зове Плави Месец.

Сада се вероватно питате, како је дошло до забуне? Главни кривац је часопис Sky & Telescope. Објавили су чланак, сада већ давне 1946. године, Једном, у време Плавог Месеца и у њему су погрешно користили поменути појам. Иако је касније наведени часопис признао своју грешку, људи су наставили да појам везују за дупли пуни месец.

Сви знамо да пун месец представља месечеву мену када је Месец на супротној страни Земље од Сунца. Просечни временски интервал између два пуна месеца је око 29.53 дана. Не можемо са прецизношћу рећи тај број јер месечева орбита око Земље није циркуларна, баш као ни Земље око Сунца. Према томе, можете само претпоставити колика је вероватноћа да се виде два пуна месеца у току једног календарског.

Рачуница каже да сваки век има око 41 месец који садржи два пуна месеца.


Колико често виђамо Плави МесецВећ знате да календарски месеци имају 30 или 31 дан, сем фебруара који и у преступној години има највише 29 дана. Рекли смо да се пун месец појављује на сваких 29.5 дана, па према томе фебруар никада не може да има чувени Плави Месец.

У сваких 10.000 година календарски месеци од 30 дана обично имају 145 до 165 пута два пуна месеца, док је ситуација са месецима од 31 дан тотално другачија. Наиме, у истом временском раздобљу, Плави Месец ће се код њих видети од  475 до 520 пута. Дакле, јасно је да најчешће Плави Месец можемо видети за време календарских месеци који садрже 31 дан.


Дупли плави месецКада говоримо о дуплом Плавом Месецу онда мислимо на овакве две астрономске појаве у току једне године. Треба да напоменемо да је ово веома ртеко и да се јавља у просеку на сваких 19 до 57 година.

Између 1800. до 2100. године ова појава се десила или ће се тек десети у следећим годинама:

  • 1809. (Јануар - Март)
  • 1847. (Јануар - Март)
  • 1866. (Јануар - Март)
  • 1885. (Јануар - Март)
  • 1915. (Јануар - Март)
  • 1961. (Јануар - Април)
  • 1999. (Јануар - Март)
  • 2018. (Јануар - Март)
  • 2037. (Јануар - Март)
  • 2094. (Јануар - Април)

Предстојећи плави месецПоследњи плави месец појавио се у месецу јулу 2015. године, док нас следеће године чека дупли овакав астрономски феномен. После тога, у овој спектакуларној појави ћемо моћи да уживамо тек у октобру 2020. године.


Да ли је заиста могуће видети "плави" Месец?Да, јесте. Међутим, да би се то догодило мајка природа мора да умеша своје прсте. Наравно, сам Месец никада неће бити плаве боје, али уз помоћ природног феномена ми ћемо га тако видети.

Вулкански пепео је главни "кривац" што човек заиста може да види Месец плаве боје. Неколико ерупција вулкана је доказало да је ово могуће када се пепео простре по ваздуху или стручније речено када се појави прашина у атмосфери. На овај начин Плави Месец може да постоји чак годинама након једне ерупције. Интересантно је да га онда можемо видети не само по ноћи, већ и по дану. Пепео чак може да "обоји" и сунце у лила боју или боју лаванде

Вулкани који су "направили" Месец плаве боје у последњих 130 година су: Кракатау у Индонезији, Чичон у Мексику, Сент Хеленс у САД и Маун Пинатубо на Филипинима.

Поред ерупција вулкана и велики пожари могу да створе илузију плавог месеца. Ово се десило после пожара у шумама Канаде 1950. године.


Сујеверја везана за овај редак астрономски спектакл 


Ова ретка астрономска појава вековима је била основа многим митовима, легендама и сујеверјима широм света. 

У неким културама је забрањено да труднице гледају у Плави Месец. Разлог лежи у томе што ће гледањем оне родити дете које је ментално болесно. 

Насупрот томе, неки верују да је током ове ретке појаве добро брати цвеће и бобичасто воће, јер ће донети лепоту и љубав у изобиљу. Добро је током Плавог Месеца  бацити новчић за срећу, а постоји енглеска легенда која каже да ће жена бити плоднија ако гледа у Месец обојен у плаво. 

Велшани верују да ако неки члан породице умре током Плавог Месеца, онда ће уследити још три смрти блиских рођака. Циганско веровање каже да ако спавате обасјани светлошћу пуног месеца, а послебно плавог, онда ћете полудети. Због тога већина Рома замрачује своје куће током ових астрономских појава. 

По веровањима многих народа ако се неко разболи током Плавог Месеца, он ће и умрети у наредних осам дана. Тридесетодневна несрећа ће пратити онога који гледа у овакав месец кроз стакло или наочаре. 


Ескимска легенда о настанку Месеца плаве боје


Једна од најлепших легенди везаниих за Плави Месец је ескимска, а она каже да је да је Сунце жена која је одевена златном светлошћу. Она је вечити оптимиста који својим златним зрацима греје Земљу. Управо та њена златна светлост доноси живот Земљи, па је због тога поштована од стране многих планета и звезда на небу. 

Насупрот Сунцу, Месец је по легенди црн, страствен и згодан мушкарац. Прича каже да се сакрио у сенци Сунца не би ли се дивио овој жени из даљине. 

Једног јутра, раном зором, жена Сунце осети да је неко посматра. Погледала је иза себе и у дубини таме угледалала је црни згодан Месец. "Зашто ме тако гледаш?", упита Сунце Месец, а он јој одмах одговори: "Твоја лепота ме оставља без даха. Волим да те посматрам због тога, а чини ми се да бих умро ако бих те дотакао."

Баш као што је Месец био очаран сјајем Сунца, тако је и Сунце било очарано згодним Месецом. Због тога, Сунце приђе ближе Месецу и рече му: "Нећеш умрети ако ме дотакнеш. Приђи ближе и пољуби ме." Месец је послуша и пољуби је у ватрене усне, а ватра која га је од тог пољупца запалила била је толико јака да је и Месец светлео цео дан и до дубоко у ноћ. Сунце и Месец су понављали пољубац сваки дан, а због тога тамна ноћ више није била мрачна, већ пуна светлости. 

Потом је једног јутра Сунце одлучило да неће сваког дана љубити Месец, јер су због њихове блискости људи на Земљи почели да мисле да имају два Сунца уместо једног. Да ствар буде још гора, њихови пољупци су пореметили природни ток ствари. "Ја ћу ти давати љубав и пољупце, али не сваки дан", одлучно је Сунце рекло Месецу.

Месец је био јако тужан због одлуке Сунца, па је полагано постајао све хладнији и мрачнији. Међутим, он није одмах постао црн као што је некада био, већ је због ватре од последњег пољупца, која је још увек тињала, добио плаву боју.


Да ли заиста можемо да полудимо од плавог Месеца?У свести човека је да се током пуног месеца, а посебно током плавог, дешавају чудне појаве. Постоји на хиљаде митова и легенди које су повезане са овом астрономском појавом. Поред Месеца, главни учесници тих прича су дракуле, вампири, вукодлаци и многа друга створења људске маште. Управо због тога, људи широм света верују да ова астрономска појава утиче на њихово здравље.

Статистика није на страни лошег веровања о пуном месецу. Разним истраживањима је утврђено да болнице и хитна помоћ нису ништа пунији током "округлог" Месеца, него што су других дана и ноћи. Међутим, када је реч о животињама, онда је то сасвим друга прича.

Америчка ветеринарска асоцијација је извршила истраживање 2007. године и утврдила да  много више куца и маца заврши у амбуланти Државног универзитета у Колораду током пуног месеца, него другим данима. Ако говоримо прецизније онда ћемо рећи да мачке имају 23 % више шансе да током пуног месеца заврше код ветеринара, него што то имају током других месечевих фаза. Док кучићи имају чак 28 % више шансе да се тада разболе. На жалост, студије нису могле да одговоре на питање зашто је то тако. 


И за крај рећи ћу вам само још чињеницу да је амерички астронаут Нил Армстронг, који је први крочио на Месец, умро у календарском месецу у којем се појавио Плави Месец. Да ли је то случајност или је Месец све време "посматрао" свог првог госта, не знамо. Колико год наука покушавала да нам објасни да је Плави Месец само астрономска појава и ништа више, људи ће и даље веровати у његове надрпиродне моћи. Према томе, спремите се да следеће године уживате у чак два месеца обојена у плаву боју.Нема коментара:

Постави коментар