О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

23.11.2016.

Шта је мит, а шта стварност у Дракулиној биографији?

Док га једни сматрају најкрволочнијим владарем, други га пак сматрају својим херојем. Животна прича Влада III Дракуле испреплетена је са митовима од којих се леди крв у венама. Прочитајте кратку биографију о њему и сазнајте који су то митови везани за његово име.

Влад Цепеш

Детињство и младост


Рођен је 1431. године у Сегешвару, у Трансилванији, од оца Влада II Змаја (односно Влад II Дракуле који је био члан Реда Змаја) и молдавске принцезе Снежане. Имао је тројицу браће: Мирчу II, Влада монаха и Радула III Лепог. Рано детињство је провео у свом родном граду, а касније се породица сели у Трговиште, главни град Влашке. У новом граду су деца Влада II научила како да се понашају као елита и стекли су добро образовање.

Влад II је нешто касније постао владар Влашке, па је због тога морао своја да два сина, Радула и Влада III, да пошаље султану не би ли тако показао своју лојалност Османлијама (али и да султану деца могу послужити као таоци). Последице овог политичког потеза биле су те Влад своју младост провео међу непознатим људима, без оца и мајке. Тамо је научио турски језик и вештине ратовања, али и осећај за окрутност по чему су Турци били познати. Записано је да је султан у међувремену заволео Влада, а да га је овај за узврат поштовао. За то време све земље под влашћу Османског царства су живеле релативно слободно уколико би плаћале редован данак.

Током свог боравка у земљи источне силе Влад никада није заборавио своје корене, док је његов брат прихватио ислам и постао потурица.

Долазак на трон Влашке


Влада II убиле су (1447. године) присталице Јаноша Хуњадија (нама свима познатијег као Сибињанин Јанка), након што је Влад претходно оптужио па помиловао Јаноша за неуспели крсташки поход. Такође, присталице Хуњадија су прво ослепели, а потом живог закопали његовог најстаријег сина Мирчу.

Османлије су потом подржале да на престо Влашке заседне Влад III Дракула, у нади да ће бити њихов савезник, пошто је и сам растао на турском двору. Међутим, његова владавина није дуго трајала јер су Мађари два месеца касније извршили инвазију на Влашку и за војводу поставили Владислава II, савезника Хуњадија.

Због тога, најпознатији Дракула у историји, одлази код свог ујака принца Богдана II, владара Молдавије.

Поновно заузимање трона Влашке (1456-1462)


Године 1456. уз помоћ Хуњадија, Влад III заузима трон Влашке, пошто га је претходно уверио да ће се супротставити ширењу Османлијског царства. 

Ступивши на власт извршио је реформе у корист народа, а на штету бојара којима није опростио што су му убили оца и брата. Такође, желео је да искорени било коју врсту криминала у својој кнежевини. 

Његова кампања чишћење криминала била је једна од најокрутнијих у историји. Без обзира да ли  је неко био оптужен за лакше или теже кривично дело, чекале су га екстремне казне. Најпознатија је свакако набијање на колац по којој је и Влад III добио надимак Цепеш (односно Набијач), али знао је и да сече удове или пржи и кува окривљеног.

Пуноправни члан Реда Змаја


Влад Цепеш је укинуо феудалну обавезу и дао статус слободног војника свима који су хтели да се боре против неверника Османлија. Наиме, пошто Влад није плаћао данак, султан Мехмед II је прешао Дунав са скоро 100.000 војника. 

Међутим, лукави Цепеш је са својих 30.000 војника водио герилску борбу (у виду мањих изненадних ноћних напада) против непријатеља. Овом тактиком успео је да растури турску војску. У историји је забележено да је једном чак током ноћног напада могао да убије и самог султана, па је овај решио да побегне назад у Инстанбул. Поражени султан, враћајући се кући, у шумама је наилазио на језиве призоре јер је Цепеш ту остављао Турке набијене на колац.

Након овог успеха постао је равноправни члан Реда Змаја.

Потпис Влада Цепеша

Издаја брата


Године 1462. његов млађи брат Радул III је уз помоћ бојара и Османлија преузео власт у Влашкој. 

Поражени Цепеш је побегао у Трансилванију, свом савезнику Матији Корвину, не би ли му овај помогао. Међутим, уместо помоћи Корвин ће га ухапсити на основу фалсификованог писма које је он наводно послао Османлијама. Тако је Влад постао заточеник у Вишеграду (у Пешти), а затим је премештен у Будим.

Поновно седање на трон


Притисак Османског царства се временом повећавао, па је Европа желела сваког свог савезника назад. Због тога је опроштена издаја Владу Цепешу, а након изненадне смрти његовог брата Радула (1475. године) он је наредне године по трећи пут дошао на трон Влашке. 

Међутим, његови планови да поврати слободу Влашке од стране Турака нису успели пошто је погубљен 1476. године. 

Више теорија о смрти


Најреалнија теорија смрти је да је погубљен у борби против Османлија код Букурешта. Међутим, друга теорија каже да су га нелојални влашки бојари убили непосредно пре победе над Турцима на бојном пољу или да су га убили у лову. Постоји теорија која каже да га је у тренутку тријумфа убио један од његових присталица.

Поред свих ових теорија постоји и једна чињеница, а то је да је глава Влада Цепеша послата у Инстанбул не би ли је султан поставио на колац и својим поданицима доказао да је моћни непријатељ напокон мртав.

Већина румунских историчара сматра да је остатак његовог тела сахрањен у близини манастира Комана, у округу Ђурђу, који је сам Цепеш основао.

Имао је три брака и петоро деце.

У српској историји је Влад III Дракула остао упамћен као један од дародаваца манастиру Хиландару на Светог Гори.

Да ли је замак Бран заиста био Дракулин дом? (Фото: Pixabay/blueblird666)

Митови о Владу Цепешу


Постоје многе приче које се граниче са легендом о овом влашком владару или пак немају чврсте доказе да би од њих направили чињенице, а то је следеће: 
  • Да је уместо мастила користио људску крв. Наиме, ово је само део фикције Брема Стокера свима нама познатог као аутора романа Дракула
  • Познат је као Влад Ђаво или Влад Ђаволов син, што је потекло од забуне имена Дракула пошто та реч у Румунији има друго значење. Наиме, draco на латинском значи змај, а на румунском ђаво
  • Да је замак Бран његов дом. Не постоји никакав доказ да је Цепеш икада крочио ногом унутар овог замка иако је он једна од главних туристичких атракција Румуније управо због самог Дракуле. Чак не постоје докази ни да га је чувени ирски писац Стокер користио као инспирацију за свој роман, иако ћете унутар Брана наћи поставку и о Цепешу и о Бремовом роману
  • Да је био ђаволов изасланик на земљи. Напротив, Влад је радио на јачању и одбрани хришћанства и сам папа му је у томе помогао
  • Да је волео да убија и да је само тражио разлоге не би ли починио убиство. Међутим, Влад није био једини који је своју моћ штитио убиствима непријатеља, јер су исто радили и бојари који су убијали сваког ко није подржавао њихове интересе
  • Жеђ за осветом је код њега преовладала. Е сад, ово је можда делимично истина, али ако сагледамо целокупно деловање, онда можемо приметити да је најпре све радио у корист свог народа
  • Да је мрезео Турке, па је стога убио на хиљаде њих. Нико не зна како је Владу било током његовог заточеништва у Турској, али постоје многе чињенице које говоре да је био у добрим односима са Османлијама до доласка Мехмеда II који је желео да загосподари Европом. Наиме, тек је тад Влад започео своју кампању против силе са истока
Нема коментара:

Постави коментар