О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

30.11.2016.

Скандал из XVIII века: Жена која је имала 28 љубавника

Године 1780., у југоисточној британској грофовији Острво Вајт десио се секси скандал епских размера. Јавност је обожавала да прелистава штампу не би ли пронашла бар неколико речи о поменутом скандалу. Ни чувени Самуел Џонсон није одолео да ту причу не преточи у стихове. Прочитајте о чему је реч.

Слика Госпођа Ворсли која се данас налази у Харвуд хаусу у Јоркишеру

Сер Ричард Ворсли је 1772. године упознао богату наследницу која је уз своје име носила епитет "дивљег детета" - Симур Флеминг. После пар година њих двоје су се венчали, а потом добили сина.

Читав скандал је почео зато што је сер Ричард био заузет одбраном грофовије Острво Вајт од Француза, Шпанаца и Холанђана, па је због те обавезе поклањао мање пажње својој енергичној супрузи Симур. Због поменуте ситуације лепа супруга сер Ворсила је утеху потражила у грофу Девона. Од тада лош глас бије лепу жену рода Флеминга. Гласине о њеним аферама су превазилазиле границе тадашњег времена, па се чак причало да је дама била у "друштву" двојице и више мушкараца.

Ова прича, која је била највећи скандал тадашњег доба у читавом краљевству, псотала је "занимљива" када је 1780. године згодни Џорџ Бисет стигао на острво. Ворзли се брзо спријатељио са њим и дао му звање капетана своје личне милиције ( титула коју би данас могли упоредити са местом шефа приватног обезбеђена неке особе).

Французи нису престали са претњама поменутој грофовији, па је локалној управи из целе земље наређено да се окупи у Кенту. Због тога се породица Ворсли преселила у Мејдстон, а са њима је наравно био и поменути Бисет, са којим је госпођа Ворсли "делила" више од пристојног разговора током оброка.

Сер Ричард је био веома узбуђен сазнавши да му је жена прељубница, али ако сте помислили да је био негативно узбуђен због тога, онда сте погрешили. Наиме, он је чак и подстицао њихову аферу!

Прича каже да су Ричард и Џорџ пронашли прозор женског купатила у Мејдстону док је госпођа Симур била унутра са својом слушкињом. "Симур, Симур, Бисет ће се сад попети и гледаћете", узвикнуо је сер Ричард ка отвореном узвишеном прозору. Наиме, Џорџ је са узбуђењем гледао лепу обнажену госпођу Ворсли док је стајао на раменима њеног мужа.

Цртеж из 1782. године који описује спорну ситуацију овог скандала


Можда би цела горе испричана прича остала само трач и ништа више да Симур и Џорџ нису потом побегли и тако јавно понизили сер Ричарда. Намагарчени муж је решио да тужи Бисета и од њега тражи огромну новчану суму зато што му је "оштетио" жену. Овде треба напоменути да је тада жена сматрана својином мужа.

Међутим, Џорџ није хтео олако да прихвати оптужбе па је пред судом објаснио да није могао он да "оштети" госпођу Ворсли јер је он њен 28. љубавник (по трачевима) и имао је сведока, слушкињу из купатила, да га је сам господин Ворсли навео на грех. Судија се сложио са тим, па је сер Ричард од одштете добио само 1 шилинг.

Занимљиво је да су ово суђење до најситнијих детаља пратили тадашњи медији, тако да су новинске странице биле препуне ове приче. Затим се појавила песма о лејди Ворсли коју су тадашњи Британци доживели исто као што смо ми пре пар година роман Педесет нијанси сиве. Еротске стихове поменуте песме је знало више од 90% одраслог становништва краљевства.

Хали Рубинхолд је написала књигу Lady Worsley's Whim: An Eighteenth-Century Tale of Sex, Scandal and Divorce (слободан превод: Хир лејди Ворсли: Осамнаестовековна прича о сексу, скандалу и разводу) која је издата 2008. године.

Године 2015. BBC је екранизовао овау причу под називом Скандалозна лејди В. Натали Дормер глуми госпођу Ворсли. Погледајте трејлер за филм:
Сада знате да није наше време измислило "вруће" скандале већ да су они постојали одувек - само ретко кад кренемо да истражујемо о њима ако нису преточени у играни филм или серију.


Нема коментара:

Постави коментар