О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

05.10.2016.

Како је настао плишани меда?

Готово да нема детета које није имало бар једну лутку плишаног меде. Они су били прво што би убацили у кофер ако се спремамо за пут. Да ли ваш плишани меда и данас поносно седи на вашем кревету или је удобно смештен у орману док чека да вам носталгија проради па да га опет загрлите? Пре него што га поново узмете у руке сазнајте нешто више о вашој омиљеној играчки.


Фото: Pixabay/skrolik0


Историја крпених играчака


Веровали или не, постоје докази из египатских гробница да су стари Египћани користили крпене животиње у верским ритуалима. У средњевековној Европи играчке животиња од тканине су се користиле током перформанса миракул.

Фото: Pixabay/Pezibear

Крпене играчке су почеле масовно да се производе у домовима почетком XIX века, а правиле су се од тканине и пуниле су се сламом. Индустријска револуција је направила плишаног меду каквог ми данас знамо. Наиме, тада је дошло до комерцијалне производње крпених животиња које су се правиле од разних материјала као што су памук и плиш. Плишани меда каквог ми данас познајемо настао је раних година XX века.

Занимљиво је да су плишане меде измишљене скоро истовремено у САД и Немачкој.

Како се родио плишани меда у САД


Сад стижемо до најзанимљивијег дела. Да ли сте се икад запитали по коме је Teddy Bear илити плишани меда добио име? Ни мање ни више него по 26. америчком председнику Теодору Рузвелту којег су његови блиски пријатељи звали Теди.

Карикатура из Вашингтон поста која је променила историју играчака (Карикатура: Јавно власништво)

Ова занимљива прича десила се 1902. године током Рузвелтовог лова у Мисисипију. Наиме, амерички председник никако није могао да погоди ни једну животињу док је лов трајао. Тако да су његови домаћини ухватили медведа и везали га како би председник добио могућност да убије животињу током тог дана. Међутим, 26. амерички председник је одбио да пуца на медведа који је везан.

Овај догађај је одмах осликан у виду карикатуре у Вашингтон посту од стране Клифорда Кенедија Беримена. Неколико недеља потом Морис и Роз Мичтом, продавци из Бруклина, направили су плишану играчку и назвали је Teddy Bear. Њихов нови продукт био је у излогу изложен поред поменуте карикатуре из Вашингтон поста. Американци су одмах полудели за овом играчком, а брачни пар из Бруклина је зарадио на томе више од милион долара.

Први плишани меда у Немачкој


У Немачкој је кројачица са инвалидитетом, Маргарита Штајф, 1903. године у својој фабрици меканих играчака створила плишаног меду. Била је веома страствена при изради дечијих играчака. "Само најбоље је добро за децу", била је њена узречица при креирању нових играчки.

Маргарита Штајф (Фото: Јавно власништво)

Маргарита је боловала од дечије парализе, па због тога није могла да покреће ноге, а имала је проблема и у коришћењу десне руке. Међутим, и поред тешкоћа које је имала желела је да буде самостална жена која сама зарађује. Почела је да ради у једној соби у кући њених родитеља. Зато што јој је посао ишао изузетно добро, Штајфова је убрзо запослила још пар кројача. Једног дана 1879. године она је случајно у једном часопису видела скицу за прављење плишаних слончића. У почетку их је поклањала купцима који су узимали јастуке, али су убрзо постали популарна дечија играчка тако да их више није поклањала. Већ је 1880. године имала веома развијену производњу плишаних играчки. Убрзо су се умиљатом плишаном слончићу придружиле плишане камиле, свиње, коњи, магарци, мајмуни, мишеви и жирафе. Њеном плишаном зоо врту ће се после двадесетак година придужити и медвед.

Плишане меде Штајф (Фото: Pixabay/Hans)

Њен први медведић имао је дугме у левом уху и то ће ускоро постати заштитни знак Меде Штајфа. До избијања Првог светског рата Маргарита је успела да прода милионе плишаних меда у Немачкој, Великој Британији и САД.  Иначе, ове прве меде из радионице Штајф достижу милионске цене на аукцијама широм света.

Данас постоје Штајф медведићи различитих цена, али ако хоћете луксуз они вам пружају и то. Постоји медведић који се прави помоћу златних нити и његова цена достиже 25.000 долара. Састоји се од 125 каратног злата и има два сафира за очи, а дугме за нос му је од злата баш као и заштитно дугменце у левом уху. Наравно пуњени су луксузном вуном. Ово је ипак ограничена серија и само је 125 таквих медведића направљено икада.


Следећи пут кад узмете у руке свог омиљеног плишаног другара сетите се да он има занимљиву историју, а његова врста (крпена) и веома дугу.
Нема коментара:

Постави коментар