О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

19.10.2016.

Краљица која је више пута издана од својих најмилијих

Сви ми мислимо да су краљевске породице у прошлости живеле бајно и сјајно. Да су несрећу имали само људи који нису имали плаву крв. Међутим, то није тачно. Прочитајте једну од најтрагичнијих истинитих прича о краљици коју су издали њени најмилији.

Хуана I од Кастиље (Фото: Јанво власништво)

Хуана I од Кастиље је била кћи Изабеле I од Кастиље и Фердинанда II од Арагона, сестра Катарине I од Арагона (односно прве жене енглеског краља Хенрија VIII Тјудора) и мајка цара Светог римског царства Карла V. Ова краљица је у историји остала упамћена по епитету који је ишао уз њу - луда, а све је почело њеним венчањем.

Наиме, октобра 1946. године Хуана је стала на луди камен. Удала се за војводу од Бургундије (рода Хабсбурговаца) којег историја памти под именом Филип Лепи. Филип је био велики заводник свог доба и својом лепотом је пленио све око себе. Хуана се на први поглед лудо заљубила у свог згодног супруга. У историји је записано да су обоје желели да се што пре венчају. Филип је имао жарку жељу да своју вољену што пре одведе у кревет. Имали су шесторо деце.

Међутим, њихов брак није био толико страствен као што је на почетку обећавао. Филип је био познат по томе да није могао да одоли младим дамама које су се налазиле у његовом окружењу. Да ствар буде још гора, он није само варао своју жену, већ је волео да се меша у њена краљевска посла и буквално је узурпирао њена права да влада Кастиљом. Наиме, колико је Филип био леп толико је био лош човек. 

Хуана је добила право на престо Кастиље после смрти своје мајке Изабеле 1504. године пошто су претходно преминули њен брат Хуан и пар других рођака. Она је тада такође постала и наследник шпанског трона јер је њен отац био само краљ Арагона. Међутим, није била у добрим односима са својим оцем Фердинандом који је хтео сам да влада читавом Шпанијом. Да трагедија никад не долази сама говори нам чињеница да је и њен вољени супруг желео да влада сам Кастиљом без њеног мешања. 

До разговора званичног краља Арагона са његовом кћи и зетом је дошло 1506. године у месту Вилијафала, у планинама Галације у Кастиљи. Током ових преговора подмукли отац и муж су издали Хуану. Наиме, потписани споразум је говорио да ће се Фердинанд повући у Арагон и дати престо својој "највољенијој деци", али поред овога потписан је још један додатни уговор који је био крај Хуаниног престола. Краљица је лишена престола због "болести и болова који због њене части нису наведени". Овим чином Филип је требао да влада Кастиљом док је своју жену прогласио лудом и неспособном да доноси државне одлуке. Међутим, овде се преговори не завршавају.

Истог дана неколико часова касније је подмукли Фердинанд одбио да призна потписане споразуме тврдећи да је све учинио под притиском и да је све уперено против његове вољене кћи. Сада се вероватно питате зашто је ово урадио, да га није можда стигла сопствена савест? Не заборавите да вук длаку мења, али не и ћуд. Хуанин отац је ово учинио како би лишио престола лепог Филипа и тако завладао Шпанијом пошто му је кћи због болести већ била искључена у трци ка врху. После дугочасовних преговора Фердинанд ће се ипак повући у Арагон и шпански трон дати "вољеној" деци.

Филип Лепи (Фото: Јавно власништво)

Да се вратимо сад Хуанином психичком здрављу. Наиме, историјски извори кажу да је заиста била психички нестабилна. Записано је да је једном стајала чак 35 сати испред дворца у сред зиме и да је одбијала да уђе унутра. Сматра се да је имала биполарни поремећај или неки облик депресије. Али ако сагледамо шта су јој урадила два мушкарца на које је требала да се ослања у животу онда не треба да нас чуди стање њене психе. 

Међутим, ово није крај Хуаниних мука. Два месеца после велике издаје њен муж Филип Лепи умире од тифуса у 26. години живота. Кажу да је љубав слепа и заиста луда краљица је толико волела свог мужа да ју је његова смрт, без обзира на издају, веома скрхала. Као со на рану су биле гласине да га је отровао њен отац. Никако није могла да се помири са његовом смрћу, па је чак сваку ноћ отварала његов ковчег не би ли се "испричала" са њим. 

Непотребно је наводити да у оваквом стању она заиста није могла више добро да управља својим краљевством. Све око ње се урушавало, а земљом је завладала куга и глад. Подмукли Фердинанд је у овом видео своју шансу да се докопа трона, па се 1507. године вратио у Кастиљу. И нећете веровати какву је срећу имао - чим се вратио куга и глад су престали, па је имао изговор да себе уздиже до небеса. 

Тако је Фердинанд поново постао владар на рачун своје кћи коју је затворио у зидине мрачне тврђаве у Тордесиљасу. Имала је веома мали број послуге на располагању. Пиринејским полуострвом су се рашириле гласине да је леш свог супруга понела са собом како би и даље пред спавање могла да "прича" са њим. Међутим, велика је вероватноћа да је овај трач раширио њен отац не би ли други мислили да је легалним путем добио круну на глави.

Хуана ће наредних 46 година провести у утврђеном манастиру. Трагедија је да ју је и њен син Карло V третирао исто онако како су је третирали отац и супруг. Чак је и он ограничио њено кретање на поменуто утврђење. 

Поред свих издаја од најближих мушкараца у свом животу она је заиста почела да луди. Чврсто је веровала да часне сестре покушавају да је отрују. Умрла је 1555. године.

Сада већ давне 2001. године Шпанци су у част своје издане краљице снимили серију која носи назив у оригиналу Juana la loca. Сценариста и режисер овог историјског ТВ спектакла је Винсент Аранда. Краљицу тумачи глумица Пилар Лопез де Ајала, а Филипа Данијел Лиоти. Погледајте видео:Прича о Хуани је веома тужна и сматра се да описује тешкоће жене у њеном времену. Наиме, мушкарци тада нису још могли да верују да жена може да управља државним пословима. Можда су историјски извори њену депресију преувеличавали не би ли дали оправдање мушке издаје која је извршена над овом несрећном владарком. Због тога сматрам да она не треба више да се назива Хуана Луда већ Хуана која је више пута издана од најмилијих.


<a href="https://www.bloglovin.com/blog/18303093/?claim=a754qtdhe4t">Follow my blog with Bloglovin</a>


Нема коментара:

Постави коментар