О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

31.08.2016.

Прича о овој статуи неће вас оставити равнодушним

Мало је копија оригиналних дела који су постали заштитни знакови неких градова и држава. Још је мање оних који су подигнути у част једном књижевном делу. Баш као што је Париз познат по Ајфеловој кули, Њујорк по Кипу слободе, тако је и Копенхаген познат по Малој сирени.

Мала сирена ( Фото: Тара у свету чуда/ВВ)

Дански књижевник Ханс Кристијан Андерсен вероватно није ни слутио да ће лик из његовог дела постати симбол не само Копенхагена, већ и целе Данске. У градској луци ове престонице налази се бронзани кип Мале сирене.

Причу о сирени која се заљубљује у принца након што га је спасила од утопљења је објављена сад већ далеке 1837. године. За настанак Мале сирене Адерсена су надахнуле традиционалне приче о морнарском животу Копенхагена.

Мало је познато да је ово дело када је тек објављено имало веома тужан крај, па је због тога терало многе да после читање бајке лију сузе и пригушено јецају. Наиме, пошто се Мала сирена заљубила у принца, она је отишла да потражи помоћ од морске вештице, која ће јој помоћи да добије ноге, али ће јој у замену одузети глас. Такође, речено јој је да се никада више неће вратити у море и да ће осећати огромну бол у ногама. Без обзира на наведене последице, Мала сирена је прихватила понуду. Принц ће се заљубити у нему девојку и када му отац изда нардбу да се венча са суседном принцезом, он ће то одбити. Принц ће чак убедити свог оца да је заљубљен у девојку из храма, пошто му се тако представила некадашња сирена. Међутим, када се испостави да је суседна принцеза девојка из храма, принц ће се моментално заљубити у њу и остави ће Малу сирену. Скрхана болом и тугом, због пинчеве одлуке, она ће чврсто одлучи да убије принца. Њене сестре сирене ће јој донети нож у нади да ће чином убиства поново постати сирена и да ће се тако вратити да живи са њима. Али Мала сирена није могла убити свог вољеног, па се зато бацила у море и постала морска пена. Ово је оригинална прича данског великана књижевности.

Међутим, и сам аутор је уочио да је овакав крај претужан за сваког читаоца и да не даје наду у боље сутра, па ће га изменити. Тако да у другој верзији главна јунакиња не умире већ постаје кћи Ваздуха и у том облику ће чинити добра дела наредних триста година. После три века биће јој отворен пут у Божије краљевство.

Данас је свима нама, због популарног истоименог Дизнијевог цртаћа, познат срећан крај ове дивне бајке у којем Мала сирена ипак постаје невеста лепог принца и још добија људску душу и глас.

Фото: Тара у свету чуда/ВВ

Кип Мале сирене који данас краси данску престоницу је настао по жељи Карла Јакобсена, сина оснивача компаније Карлсберг. Наиме, Карла је одушевио балет о Андересновој бајци који је гледао 1909. године у Краљевском позоришту, у Копенхагену. Јакобсен јуниор је за овај подухват ангажовао вајара Едварда Ериксена и желео је да статуа буде урађена по лику балерине Елен Прајс. Међутим, Прајсова није хтела да позира до краја за поменутог вајара због  не слоге која је владала међу њима, па је статуа главе само урађена по њој док је тело извајано по узору на Ериксенову супругу Елин.

Мало је познато да је кип, који је завршен и изложен 23.08.1913. године и приказује Малу сирен, није исти онај који данас краси Копенхаген. Наиме, данашњи је само копија оригинала. Ериксенову статуу чувају наследници вајара на непознатој локацији.

Кип који је висок само 125 cm и тежак 175 kg приказује Андереснову јунакињу како седи и гледа преко воде након што је добила ноге и стигла на копно. Вандали нису заобилазили овај симбол Данске, па су Малој сирени често ломили и крали главу, руке, прскали је бојама, а 2004. године током протеста који се одржао у Данској због почетка преговора са Турском о уласку у Европску породицу чувеној статуи стављена је и бурка.Да би се спречили нови вандалски напади над овом статуом данас подручје на којем се налази покривају камере.

Само једном је најпознатија копија напустила луку Копенхагена. Наиме, током Светске изложбе у Шангају 2010. године, изложена је у Данском павиљону.

Иначе, широм Данске и данас се са колено на колено преноси прича, која се налази између мита и легенде, а каже да ће после три стотине година статуа Мале сирене оживети. Наиме, реп ће јој се претворити у ноге и она ће одшетати свом драгом.

И на крају поменућу још само да се неоштећени примерци копије кипа Мале сирене налазе још и у Соловангу (Калифорнији), Кимбалатону (Ајови) и Пјатра Нијамцу (Румунији). Поред ове три верне реплике постоји још десет статуа Малих сирена широм света које су покушај копирања чувеног данског вајара.

Нема коментара:

Постави коментар