О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

29.06.2016.

"Другарица Јованка" - Шта се крије иза лепог лица некадашње прве даме?

Јованка Броз, некадашња прва дама комунизма, је својом лепотом и достојанственошћу све очаравала. Међутим, ко је у ствари била она и шта су били њени циљеви разоткрива нам аутор емисије Мерила времена у епизоди Другарица Јованка из 2010. године која је приказана на РТС-у.


Јованка Броз (Фото: Printscreen/Youtube)
Рођена је 1924. године у селу Пећани у Лици. Девојачко презиме јој је било Будисављевић. Говорила је да је потомак Немањића, али да је и у сродству са Николом Теслом и познатим политичаром Срђаном Будисављевићем

Познато је да се Јованка после четворогодишњег школовања прикључила Партизанима у Шестој личкој дивизији. Јосипа Броза Тита је први пут видела у Дрвару. Зна се да је на завршетку Другог светског рата имала 21. годину и чин капетана. Била је и носилац два ордена за храброст. Међутим, о њеном доласку на Бели двор, који је тада био маршалова резиденција, има неколико теорија о којима ћете сазнати више ако погледате ову феноменалну документарну емисију. 

Она није била прва љубав маршала Тита. Први човек СФРЈ је имао своју ратну љубав која му је после постала и секретарица - Даворјанку Пауновић Зденку. Међутим, она ће преминути 1946. године и биће сахрањена у башти Белог двора. У то време, Јованка је обављала посао хигијеничарке у маршаловој резиденцији, а потом још и болничарке и секретарице.

Јованка и Тито су се венчали у тајности 15.04.1952. године у Илоку. Он је тад имао 60., а она 28. година. Први пут су се појавили у јавности на свечаном пријему енглеског министра спољних послова. 

Њени савременици кажу да је била перфекциониста. Многи су јој замерали да се понашала као краљица, а не прва дама комунистичке државе. Прича се да је у маршалату "очистила" хиљаду људи. Сматра се да је она последња требала да погине у одбрани Тита ако би га неко напао. Последњу тврдњу доказује и пиштољ који јој је случајно испао из торбице током посете Паризу. 

Јованка и Јосип Броз (Фото: Printscreen/Youtube)

Тито ју је безгранично волео што доказује да је скоро у сваком свом говору рекао: "У име моје супруге и у моје име..." Због тога је веома чудно што је маршал последњих година свог живота одлучио да више нема никакав контакт са њом. Да би сазнали шта је све претходило таквој одлуци, али и да ли је Јованка била само прва дама или је тежила нечем више, одгледајте поменуту епизоду Мерила времена.

Ауторка емисије Слађана Зарић је заједно са редитељем Филипом Чоловићем успела да нам приближи живот некадашње прве даме из различитих углова. У епизоди Другарица Јованка чућете сведочења пуковника Ивана Сомрака, проф. др. Марка Врхунеца, унука Јосипе Јошке Броза, конобара Кароља Гомбоша, генерала Ивана Долнчиара, адвоката Томе Филе, пекара Тима Симића и кројачице Жужи Јелинек

У овој документарној емисији изнеће своје ставове и професор историје са Загребачког универзитета - Твртко Јаковина, аутор књиге Тито без маске -  Миро Симић, аутор Тито, тајна века - Перо Симић, некадашњи директор Института за савремену историју -  Момчило Павловић и професор историје Љубљанског универзитета - Рожо Репе.

Сценариста емисије је убацио и делове из дела Дружење са Титом од Милована Ђиласа, Дневничке забелешке од Алкесандра Ранковића, Борба од генерала Ђока Јовановића и Профил Николе Љубичића. Поред наведених налазе се и делови интервјуа који је Јованка дала новинама Политика ( можете их прочитати ако притисните ОВДЕ и други део ОВДЕ), али и делови њених писама.

Погледајте видео доле и сазнајте шта се десило са мемоарима прве даме комунистичке Југославије, али и зашто је одбила да да интервју за телевизије из Русије, Британије, САД и Србије.
Нема коментара:

Постави коментар