О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

08.06.2016.

У царском граду

Главни град Аустрије својом велелепном архитектуром и богатом историјом привлачи милионе туриста сваке године. У граду из кога су владали Хабзбурзи, Бетовен и Моцарт свирали, Климт сликао, кораци валцера се од малена уче, а хор Бечких дечака све опија својом песмом.  Следе само неке од атракција Беча због којих морате видети овај град.


Белведере (Фото: Тара у свету чуда)
Комплекс палата Белевдере је само једна од многих украса града Беча. Подигнуте су за време аустријског принца Еугена Савојског и чине једну од најлепших барокних комплекса на свету. Данас је Белведере музеј место чије зидове красе неке од најлепших уметничких слика.

Белведере (Фото: Тара у свету чуда)

У галерији Белведере пронаћи ћете и чувено дело Пољубац од Густава Климта.

Пољубац од Густава Клемнта (Фото: Тара у свету чуда)
Захваљујући уметнику Фриденсрајху Хундертвасеру шетајући једним делом Беча имаћете осећај као да сте у Барселони. Више о њему и његовом музеју прочитајте ОВДЕ.

Хундертвасерово дело (Фото: Тара у свету чуда)
Хофбург, некада средиште Хабзбуршког царства, је данас стална резиденција аустријског председника. Када се нађете испред овог лепог здања запамтите ову терасу (са фотографије доле), јер је баш ту Адолф Хитлер прогласио аншлус Аустрије. Иначе, у музеју ове палате се налази и Свето копље којим је прободен Исус Христ док је био разапет на крсту. Док сте ту обавезно посетите Царски апартман, Музеј Сиси и Сребрну одају.

Хофбург (Фото: Тара у свету чуда)
Најпосећенија знаменитост аустријске престонице је дефинитивно дворац Шенбрун.

 Шенбрун (Фото: Тара у свету чуда)

Ово симетрично архитетонско дело је некада било летњи двор чувене царске породице -Хабзбург.

На брду иза палате Шенбрун (Фото: Тара у свету чуда)

Шетајући овом палатом уживаћете у собама које су уређене у барокном и рококо стилу. Свакако ћете бити очарани Великом галеријом док вам поглед буде лутао по фрескама на плафону и наравно Холом огледала.

Врт Шенбруна (Фото: Тара у свету чуда)
Када вас умор стигне током разгледања овог прелепог града обавезно пробајте сад већ чувену Сахер торту у истоименом хотелу. Иако, по многима и није неког укуса, она је ипак заштитни знак Беча, па када сте већ тамо пробајте је! Више о занимљивој причи настанка ове посластице која је прославила царски град прочитајте ОВДЕ


Сахер тора (Фото: Тара у свету чуда)
У градској башти Беча наићи ћете на споменик који је подигнут композитору који је један од најпрепознатљивијих симбола овог града - Амадеусу Моцарту. Више, о не тако лагодном животу великог композитора у овом граду, прочитаћете у неким од наредних постова.

Моцартов споменик у градској башти (Фото: Тара у свету чуда)
Свакако немојте заборавити да видите и грандиозну грађевину где је смештен Парламент Аустрије.


Парламент (Фото: Тара у свету чуда)
Музејска четврт је једна од највећих музејских комплекса на свету. Ту се налазе музеји: Леополдов музеј, Музеј модерне уметности, Архитетонски музеј, Галерија уметности, , Кварт плеса и игара, Атеље 21 и Zoom - дечији музеј. Одмах у близини овог кварта налази се и  Уметничко-историјски музеј.


Музејска четврт (Фото: Тара у свету чуда)
Зграда бечке опере никог неће оставити равнодушним. Налази се у непосредној близини хотела Сахер.

Бечка опера (Фото: Pixabay/495756)
Катедрала светог Стефана је међу најпосећенијим катедралама на свету од стране туриста. На самом улазу налази се електронски бројач који броји посетиоце овог верског здања. Изграђена је у готском стилу.

Катедрала светог Стефана (Фото: Тара у свету чуда)

У случају да сте боем који је велики љубитељ историје и класичне музике онда дефинитивно морате посетити најпознатију кафану у Бечу - Wiener Kaffeehaus. Довољно је напоменути да су у њој свирали Моцарт и Бетовен. Јединствен је осећај доручковати ту.

(Фото: Тара у свету чуда)

Ако не можете себи да приуштите улазе у све музеје једне од најлепших европских престоница, онда вам предлажем да седнете у аутобуску линију 1а и провозате се цео круг. Тако ћете видети већи број улица старог града за мале паре.

Погледајте још фотографија овог дивног града:

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)

(Фото: Тара у свету чуда)


Нема коментара:

Постави коментар