О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

21.05.2016.

Пет занимљивих чињеница о Кинеском зиду

Кинески зид или Велики зид пролази кроз мноштво варошица Кине и један је од најимпресивнијих архитектонских и грађавинских комада у светској историји. Први зидови настали су у VII веку п.н.е. не би ли заштитили појединачна краљевства. 221. године п.н.е. Ћин Ши Хуанг освојио је и ујединио краљевства и постао је први кинески цар. Он је наредио да се појединачни зидови, који су служили мањим краљевствима за одбрану од непријатеља, споје у један велики. То је кратка прича о настанку овог светског чуда, а сада прочитајте пет чињеница о њему:

Кинески зид (Фото: Pixabay/skeeze)

1. Митови и легденде

Постоји неколико заблуда о бедемима. То није један зид, већ низ утврђења, од којих су неки паралелни једни с другим. Легенда да се Кинески зид види из свемира је само легенда и ништа више.

2. Кинески зид је заиста велики

Ако би послагали све делове зида који су саграђени кроз историју у једну праву линију онда би његова укупна дужина била 21.07783 km. То је више него што је на пример удаљеност од Лондона до главног града Новог Зеланда.

3. Чврсти темељи

Немогуће је знати колико је милиона грађавинских радника градили ово светско чудо. Они који би преминули током градње, а таквих је било стотине хиљада, сахрањени су у темељима Великог зида.

4. Светлосни сигнални уређаји

Током династије Минг, направљено је доста осматрачница не би ли могле да упозоре на Монголску инвазију. Одреди војника били су стационирани у свакој кули и ако би увидели да се неко приближава они би димним сигналом обавестили своје надређене. Ноћу би палили огромну ломачу.

5. Легендарне приче

Постоји више дестина легенди које су испричане за овај Велики зид. Једна од њих је о Менг Џајнњи, жени једног радника који је умро током градње бедема. Према легенди, када је чула за његову смрт, плакала је толико јако да се један део зида срушио и открио његово зазидано тело.


Нема коментара:

Постави коментар