О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

07.05.2016.

Десет занимљивости о престоници Астека које ће вас заинтригирати

Теночтитлан, престоница Астека, је изграђена на острву у средини плитког језера Текскоко. Његово име у преводу значи кактус. Шпанске конквистадоре је овај град одушевио својом невероватном лепотом.  Прочитајте десет  чињеница о престоници Астека које ће вам дочарати овај велеград:

Макета града у Националном музеју антропологије у Мексико Ситију (Фото: Thelmadatter) 

1. Легенда о настанку

Легенда каже да се једне вечери бог рата и сунца Уцилопочтили указао врховном свештенику Астека Куакоатлу и наредио му: "Сместа крени и пронађи кактус на ком орао весео седи. Ту ћемо се населити, ту ћемо владати, ту ћемо освајати нашим копљем и штитом. Ту ће бити наш град Мексико-Теночтитлан, ту где се орао огласи, рашири крила и једе, где рибе пливају. Ту где је змија прождерана."

Ово пророчанство су Астеци угледали на острву језера Текскоко и ту су основали град 1325. године. Иначе, визија из пророчанства се данас налази на мексичком грбу и застави.

2. Моћни Астеци

Упркос што им је пророчанство указало да на малом и блатњавом острву језера Текскоко треба да подигну град, Астеци су успели да изграде сан сваког народа. Теночтитлан је сваког Европљанина освојио својим огромним храмовима, великом тржницом и префињеном инфраструктуром.

3. Град се ширио

Пошто је Теночтитлан брзо постао права сензација и велики број људи се преселио у њега, град је морао да се прошири. Закуцавали су дуже кочиће у дно језера, причвршћивали их трском, а потом би около нагомилавали земљу и камење да би направили ново копно за проширење града и на њему градили куће. Теночтитлан је био симетричан и сва градња је морала бити одобрена од функционера градског планирања.

4. Префињена инфраструктура

Због недовољног пољопривредног земљишта Астеци су градили плутајућа поља која су се називала чинампе. Површина једног оваквог плутајућег поља је била од 100 до 850 m2. Имали су парна купатила, јер им је хигијена била веома битна за разлику од Европљана тог доба. Градили су и аквадукте и њима су снабдевали град пијаћом водом, пошто је вода у језеру била сланкаста.

5. Палата

Ван главног трга била је палата владара Астека која се састојала од 100 соба и свака од њих је имала купатило. Палата је имала и два зоолошка врта. У једном су биле птице грабљивице, док су у другом биле остале птице, рептили и сисари. О овим животињама се старало чак 300 људи. Палата је имала још две атракције, ботаничку башту и акваријум.

6. Импресивни главни храм

Главни храм Теночтитлана био је 60 m висок Темпло Мајор. Био је посвећен богу кише и плодности Тлалоку и богу рата и сунца Уцилиопочтилију. На овом месту је жртвовано више десетина хиљада људи. Године 1487. током свечаног отварања овог храма, око 4000 ратних заробљеника је у част храма било жртвовано вађењем срца.

7. Жртвовање

Астеци су преузели ритуал жртвовања од других мезоамеричких народа и подигли га на највиши могући ниво. Они су сматрали да је приношење људске жртве религијска обавеза да би се одржао свет, очувала плодност земље и моћ владара. Жртва је требала да задовољи богове који су у сваком тренутку могли да униште свет.

Постојала су два најчешћа облика жртвовања. Први је био вађење срца жртви док је још била жива, а од тела жртава би се касније припремала канибалистичка гозба. Други облик жртвовања је било спаљивање. Поред ова два најчешћа жртвовања, постојао је још један метод у којем су жртве убијане стрелама тако да је крв отицала у земљу као вода која дарује живот земљи. Леш би затим био одран, а свештеник би носио кожу одране жртве.

8. Канали као душа града

Град је поседовао огромну мрежу канала (слично данашњој Венецији), тако да је главни облик транспорта био кану. Теночтитлан је био повезан с копном са три огромна моста и они су били кључни за трговину. Највећи је био дугачак 13 km и 20 m ширине. Сваки мост и мостић је дозвољавао кануима да се слободно крећу, а у случају напада на град могли су бити повучени.

9. Просјаци, проститутке и сметлари

У престоници Астека просјачење је било дозвољено само инвалидима. Поред редовних проститутки које су наплаћивале свој рад, било је и оних које су биле намењене само ратницима и оне су то бесплатно чиниле. Постојало је око 1000 чистача који су имали своје бродиће на којима би нагомилавали смеће и носили га ван града.

10. Кортесов долазак

Када је 1519. године конквистадор Ернан Кортес стигао са својом војском у Теночтитлан, поздравио га је његов владар Монтезума II у нади да ће тако избећи рат.  Кортеса је одмах одушевила величина и стил града. У то време од европских градова само су Париз, Венеција и Цариград били већи од престонице Астека. Шпанци су се у почетку слободно кретали градом.

Међутим, након неког времена гости су ухватили владара града и држали га као таоца. Због тога је у граду избила побуна, па је Кортес пустио Монтезуму не би ли овај умирио народ. Али он у томе није успео, напротив, њега је засула киша каменица од којих је после неколико дана и преминуо. После овог немилог догађаја шпански конквистадор је решио да освоји Теночтитлан.

1521. године је у томе и успео тако што је са 500 својих војника и са многобројним савезницима из суседних племена извршио опсаду града која је трајала десет седмица. Престоница Астека је пала пре свега због жеђи становништва (Шпанци су пресекли довод пијаће воде), глади  и епидемије малих богиња. Кортес је порушио овај диван град, исушио језеро које га је окруживало и саградио нови који ће постати Мексико сити.

Нема коментара:

Постави коментар