О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

25.05.2016.

"Рат шпијуна": Његово име је Душко, Душко Попов

Постоје  људи чије биографије су прави филмски сценарији и такве приче су увек радо слушане свуда. Једна од таквих прича је и прича двоструког тајног агента Душана Душка Попова који је оставио неизбрисив траг не само у нашој, већ и у светској историји. Његови мемоари Рат шпијуна нам омогућавају да спознамо зашто је баш он био инспирација чувеном Ијану Флемингу да створи лик Џејмс Бонда.

(Фото: Тара у свету чуда)

Душко Попов је сигурно један од највећих шпијуна којег је свет икада видео, па не треба да нас чуди што је он и данас узор већем броју младих тајних агената.

Рођен у Тителу, а као дете кратко је живео у данашњем Новом Милошеву да би се узбрзо његова породица преселила на обалу Јадрана - у Дубровник. Породица Попов је била добростојећа и веома угледна у Краљевини Југославији. Наиме, Попови су били једни од најпознатијих индустријалаца предратног периода. Будући тајни агент још од малена је имао добро школовање. Кренуо је у основну школу у Дубровнику, али су га родитељи убрзо послали у један интернат у Енглеску, док је средњу школу завршио у Паризу. Факултет је завршио у Београду, да би потом постдипломске студије уписао у Фрајбургу.

Своје мемоаре почео је догађајима који су се десили током студија у Немачкој. Попов нас у ову занимљиву причу уводи описујући студије у нацистичкој Немачкој, али нам говори  и како је баш ту упознао свог великог пријатеља, касније и колегу, Јохана Јебсена. Ови мемоари јесу прича о Душковим изванредним шпијунским подвизима, али уједно нам дочаравају и пријатељство између два човека који су у једном од најтежих периода у људској историји били ту један за другог.

Аутор током описивања свог постдипломског студирања нам детаљно описује свој први сукоб са озлоглашеним Гестапоом, да би нам убрзо потом дао објашњење зашто је касније прихватио да буде нацистички шпијун. Такође, појасниће нам и зашто је добровољно отишао у енглеску амбасаду и понудио своје услуге и њима.

Душко Попов (Фото: Јавно власништво)

Попове шпијунске акције широм Европе и Америке ће сваког читаоца оставити без даха. Једноставно, Душко зрачи својом интелигенцијом, марљивошћу и неодољивим шармом. Сваки битан догађај описује до најситнијих детаља тако да и ви можете да осетите како је заиста бити у његовој кожи. Можда један од најинтересантнијих делова мемора је када је Попов био убеђен да су нацисти разоткрили његову дуплу игру и опис страха који га је изнутра ломио, али га није показивао.

Читајући ове фасцинанте мемоаре сазнаћете и којим су се технологијама користили шпијуни током најкрвавијег рата у историји. Увешће вас у свет који је доста реалнији од чувеног агента 007, али опет у неким моментима чак и нереалнији. Занимљиво је да Попов није баратао борилачким вештинама или пиштољем као Бонд у филмовима, али је сваки пут својом интелигенцијом успео да од напријатеља извуче вредну информацију која је савезника водила стазом победе.

Светски агент српског порекла се кратко задржава на догађајима који нису везани за његов посао, али опет довољно да  нам дочара  слику тог времена у његовом пуном сјају и тами. Баш као и Џејмс Бонд и Попов је увек био окружен лепим женама, а његове колеге сматрали су га правим плејбојем. 

Рат шпијуна  садржи много занимљивих чињеница о Другом светском рату. Неке од њих ће вас разљутити, неке ће вас разочарати, али пре свега показаће вам да циљ оправдава средство. Вероватно атомска бомба никад и не би била бачена да су информације  које је Попов донео ФИБ (односно  FBI) биле прихваћене без сумњи или сви ми ипак грешимо јер је све то прљава политика...

Једно је сигурно, да није било интелигентног Душана Попова најкрвавији рат из прошлог века би сигурно имао други ток. Неко ће рећи да би Енглези направили другог двоструког тајног агента, али питање је да ли би та друга особа својим шармом освојила нацисте као што је то урадио Попов. Због тога, али и због непроцењиве историјске вредности овог дела, требали би обавезно да прочитате ове меморе. Код нас је ово дело издао Алгоритам. Такође, издавачка кућа Klub Plus је издала ове мемоаре под називом Шифра трицикл: Исповести највећег обавештајца Другог светског рата. Сигурна сам да ћете бар једно од ова два издања наћи у некој од књижара или библиотека.

Нема коментара:

Постави коментар