О историји, чудним и лепим местима, књигама, као и свим оним споредним темама које чине овај живот савршеним.

30.04.2016.

Интересантне историјске чињенице о јабукама

Јабуке су сигурно једне од најпопуларнијих воћки нације и скоро да нема човека који не воли да ужива у њиховом сочном укусу. Сигурно нисте знали колика је занимљива историја ове рајске воћке. У једном чланку из 2014. године, историчарке Џоане Крозби, која се посебно интересује за историју хране, открила је занимљиве чињенице о јабукама које сигурно нисте знали:

(Фото: pixbay/Meditations)
  • Јабуке су дуго биле познате као шусмко воће из источне Европе, иако се у историјским списима широм света помињу доста раније. Плод није изгледао као данас, већ је био доста мањи и често горчијег укуса.
  • У хришћанској традицији ова воћка је повезана са Евином непослушношћу, али та чињеница није тачна! Наиме, познато је да је Ева појела плод дрвета знања, добра и зла, али се нигде не спомиње да је у питању јабука. Уметност нас је навела да повежемо сочну воћку с Евиним грехом
  • Свако стабло јабуке је јединствено, осим ако није урађено калемљење воћке. Стари Египћани, Грци и Римљани су били веома вешти у томе, али и други народи. Постоји запис да су Келти гајили јабуке, па тако долазимо до закључка да су они уживали у овој воћки пре него што су до њих дошли Римљани
(Фото: Тара у свету чуда)
  • Владари су били велики обожаваоци јабука! Хенри VII је плаћао огромну своту новца не би ли уживао у њеном укусу. Док је Хенри VIII имао велики воћњак на територији Кента у којем је гајио више сорти јабука, а о њима се по краљевој жељи бринуо воћар из Француске. Катарина Велика је толоко била очарана овом воћком да је сваку појединачно умотавала у сребрни папир. Ни краљица Викторија није остала имуна на сочан укус јабуке, а највише је волела да их једе печене
  • У прошлости су печене јабуке биле позната брза храна на улицама широм старог континента. Овај тренд се родио у Енглеској. Постоји белешка једног италијанског путописца из XVIII века о томе. Док Чарлс Дикенс о њима пише као о посластици која је неизбежна током Божића
  • У викторијанском добу јабуке су биле једна од главних тема науке. Британско удружење помолога је 1854. године формирало групу која је тестирала нове сорте јабуке и њихову подобност за британске узгајиваче. Колики је значај ове воћке био тада, најбоље говори део уводног текста о јабукама секретара поменутог друштва, а гласи овако: "Не постоји воћка која је тако универзално уважена и тако интезивно узгајана, као и да има тако блиску повезаност са свакодневним навикама људи, као што је јабука." 

Нема коментара:

Постави коментар